06 maj 2013 kl 07.57
Roland Jonsson
Roland Jonsson
Energichef på HSB Riksförbund.

Inga importtullar på energieffektivisering

EU-kommissionen väntas nästa vecka föreslå strafftullar mot kinesiska företag på 6-10 miljarder euro på sin export av solpaneler. Handelskommissionären Karel De Gucht hävdar att exporten är kraftigt statligt subventionerad och har slagit ut större delen av Europas industri.

Enligt nyhetsbyrån Reuters blir sanktionerna de största hittills. Exporten uppgick till 21 miljarder euro ((180 miljarder kronor) år 2011. EU-regeringarna med Tyskland i spetsen väntas godkänna förslaget.

Grattis till er som redan installerat solceller

Med den tull som nu föreslås ökar priset med 50 %.

Vad tycker ni om detta?

22 mars 2013 kl 14.08
Sanna Edling
Sanna Edling
Hållbarhets-ansvarig

Imorgon är det dags för Earth Hour

Den globala medeltemperaturen ökar och klimatförändringarna gör sig påminda. Aktiviteterna för att uppmärksamma klimatförändringarna och mana till förändring är många och av olika karaktär. Föräldravrålet är ett, Earth Hour ett annat. Båda syftar till att skapa engagemang, medvetenhet och framförallt agerande. Imorgon är det dags för WWFs årliga klimatarrangemang Earth Hour, timmen då vi släcker till förmån för klimatet.

Imorgon lördag 23 mars kl 20.30 – 21.30 infaller alltså Earth Hour och jag hoppas att du bidrar till denna viktiga klimatmanifestation genom att släcka lampor och stänga av elektrisk utrustning i hemmet. Stanna gärna upp och fundera över hur vi lever idag och hur vi kan förändra vår påverkan på klimatet. För tiden är knapp och utmaningen stor.

I veckan presenterade Svenska Dagbladet en undersökning gjord av Cint som visar att 80 % av Sveriges unga har klimatångest, en oro som handlar om hur klimatförändringarna kommer att påverka deras och jordens framtid. Dessutom ansåg 63 % av de tillfrågade att politikerna inte gör tillräckligt för att bromsa den globala uppvärmningen.

Världsnaturfonden, WWF som står bakom Earth Hour uppmanar oss alla att utmana varandra till klimatsmart agerande. De har tagit fram kampanjen ”I will if you will” som syftar till att vi alla ska utmana varandra och lova att leva lite mer klimatsmart hela tiden. Förhoppningen är att skapa en mer långsiktigt effekt än att bara släcka lampor en timme under Earth Hour. För det är det vi gör varje dag som räknas.

Vi på HSB kommer att delta i klimatmanifestationen imorgon. Vi släcker ner våra kontorsfastigheter och uppmanar alla medarbetare att utmana varandra till långsiktig förändring. Men framförallt har vi genom HSB Klimatavtal förbundit oss till kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser. Vårt första delmål säger – 20 % från 2008 till 2012, ett mål som HSB nu följer upp i hela organisationen.

Vi lovar om du lovar

We will if you will, vi lovar om du lovar! Vi har några exempel på utmaningar från oss på HSB:

 

HSBs Miljöchef Mia Torpe lovar att köpa vindandelar i HSBs vindkraftkooperativ som kommer att erbjudas alla medlemmar i HSB från 7 maj 2013 om…

… HSBs projektledare Klimat Sanna Edling lovar att installera solceller till hemmet.

 

HSBs Energichef Roland Jonsson lovar att installera en avloppsvärmeväxlare i sommarhuset om…

…HSBs Miljöexpert Magnus Ulaner lovar att cykla till jobbet (50 km) en gång i månaden.

 

Vad lovar du? Kommentera gärna här eller på WWFs hemsida, se länk nedan.

 

WWFs hemsida för Earth Hour hittar ni här.

Gör din egen utmaning på WWFs hemsida här.

Föräldravrålets hemsida hittar ni här.

SvDs artikel om klimatångest hittar du här.

 

 

 

22 februari 2013 kl 07.15
Roland Jonsson
Roland Jonsson
Energichef på HSB Riksförbund.

Frågor och svar om stambyte och relining

Den 25 februari hade jag en chatt här på Miljöbloggen, med temat rörrenovering; relining, stambyte och spolning. Alla frågor och svar visas nedan. Du kan även läsa vår guide om rörrenovering: relining, stambyte och spolning i tidningen HSB Uppdraget.

/Roland

 

22 februari 2013 kl 07.09
Roland Jonsson
Roland Jonsson
Energichef på HSB Riksförbund.

Rösta på HSB

HSB har blivit nominerade till Stora Inneklimatpriset 2012 för vår ventilationslösning HSB FTX

Stora Inneklimatpriset instiftades år 2001 av Slussen Building Services i samarbete med Energi- och miljötekniska föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska Föreningen. Stora Inneklimatpriset syftar till att stärka inneklimatteknikens ställning och att öka intresset för den samma.

Stora Inneklimatpriset tilldelas företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, som till kommersiell användning utvecklat en betydelsefull produkt eller tjänst.

Rösta på HSB här

Läs mer om de andra tävlande här

20 februari 2013 kl 19.00
Sanna Edling
Sanna Edling
Hållbarhets-ansvarig

Glada lappen vinner Sustainergies Cup

HSB har deltagit i Sustainergies Cup – hållbarhetstävlingen där studenter och näringsliv samarbetar. Tillsammans med Riksbyggen har vi efterfrågat hur de boendes engagemang och aktivitet för hållbar utveckling kan öka. Nu är tävlingen avslutad och vinnarna har idag presenterats och prisats; Daniel Falk & Stephan Ye för sitt bidrag Glada lappen.

 

Över 90 bidrag kom in till tävlingen och 10 bidrag gick vidare till final. Efter långa diskussioner enades juryn om vinnaren med följande motivering:

 

Vinnaren av Sustainergies Cup 2013 har med genial enkelhet visat hur man med en positiv lösning uppmuntrar till ”ökat engagemang och aktivitet för hållbarhet bland de boende hos HSB och Riksbyggen!” Det vinnande bidraget talar både till känsla och förnuft eftersom vi vet att positiv förstärkning fungerar. 

Idén kan användas i stort sett överallt, på både kort och lång sikt. Den ger HSB och Riksbyggen en kommunikationskanal och en tonalitet som skapar förutsättningar för tydliga hållbarhetsbudskap men också till annan vardaglig kommunikation som skapar gemenskap och bygger förtroende grannar emellan. Lösningarna som är föreslagna är dessutom enkla att implementera, vare sig det gäller den Glada lappen i sig eller den tillhörande fototävlingen.

 

Som vinnare i Sustainergies Cup får Daniel Falk och Stephan Ye ett stipendium på 25 000 kr och äran av att ha formulerat den idé som på bästa sätt hjälper oss i HSB och Riksbyggen att öka de boendes engagemang och aktivitet för hållbarhet.

 

De 10 finalisterna i Sustainergies Cup

De 10 finalisterna i Sustainergies Cup

 

Hedersomnämnande

Juryn har även lämnat ett hedersomnämnande till Kajsa Lindström för hennes bidrag Föreningens gård. Juryns hedersomnämnande lyder:

Juryns hedersomnämnande går till ett tävlingsbidrag som sätter fokus på både den sociala och ekologiska dimensionen av hållbar utveckling.  Konceptet bidrar till ökad förståelse för vikten av hållbar livsmedelsproduktion, närhet till konsument och god djurhållning. Den mat vi äter och på vilket sätt vi hanterar överbliven mat har stor påverkan på hur hållbart vi lever. Stad och landsbygd knyts närmare varandra och genom goda relationer till en gård skapas medvetenhet samtidigt som aktiva val uppmuntras av konsumenten.

Förslaget att använda digitala mötesplatser öppnar upp för samtal mellan gård och konsument och gör det möjligt att beställa närodlade livsmedel, samordna leveranser och äta säsongsanpassat.  Tävlingsbidraget Föreningens gård av Kajsa Lindström får 2013 års hedersomnämnande.

 

HSB vill rikta ett stort tack till alla era som deltagit i tävlingen och bidragit med era idéer! Vi har fått många bra förslag att ta intryck av i vår fortsatta utveckling av verksamheten.

Läs mer om Sustainergies Cup här.

24 november 2012 kl 19.48
Roland Jonsson
Roland Jonsson
Energichef på HSB Riksförbund.

Inreglering av värmesystemet snart som app?

Man skulle kunna tro att det är den 1:a april men nu finns det möjlighet att kunna reglera in värmesystemet med hjälp av en PC. Då är Appen inte lång borta. Inregleringen sker genom att man mäter flödet vid pannan och reglerar det efter varje element/radiator och den värme som skall avges.

Bild 2 visar ett vanligt värmesystem och bild 1 visar viken fin inreglering som kan göras om man fjärrstyr.
Framtiden är redan här!

21 november 2012 kl 20.25
Sanna Edling
Sanna Edling
Hållbarhets-ansvarig

Mot en varmare värld

Förhoppningarna var stora inför klimatmötet i Köpenhamn 2009.  Världens ledare var samlade för att enas om hur klimatförändringarna skulle bromsas där ett nytt klimatavtal var målet. Resultatet var nedslående. Det blev inget avtal, men däremot kom delegaterna överens om att den globala temperaturökningen inte får bli större än två grader. I veckan har Världsbanken presenterat rapporten Turn Down the Heat som visar att vi skrämmande snabbt är på väg mot en temperaturökning på 4 grader och nederlaget i Köpenhamn gör sig påmint på nytt.

 

”Jag hoppas att den här rapporten kommer att chockera och tvinga fram en förändring” så kommenterar Världsbankens chef Jim Yong Kim resultatet i rapportens förord.

 

 

Vi rör oss alltså mot en global temperaturökning på 4 grader, dubbelt så mycket som det världens länder kom överens om vid COP 15 i Köpenhamn.

 

I HSB har vi sedan 2008 vårt eget klimatavtal, HSB Klimatavtal, med målsättningen att minska våra utsläpp av koldioxid (CO2e) med 50 % mellan 2008-2023. Det är en målsättning som utmanar och förpliktigar till handling. Världsbanken skriver i sin rapport att det stora problemet är att det görs för lite för att minska människans utsläpp av växthusgaser. Det håller vi i HSB med om och handling är något som vi nu under två dagar har diskuterat under en konferens om klimat, energi och miljö i Göteborg. Rådgivning till våra kunder för minskad energianvändning och effekt samt införande av förnybara energikällor är högt prioriterade frågor för oss. Det är här vi kan göra verklig skillnad.

 

På måndag 26 november inleds FNs 18e klimatkonferens, COP 18 i Qatar. Frågan är om Världsbankens rapport har chockat världen nog för att tvinga fram en förändring. Förhoppningsvis har ändå Världsbankens rapport givit delegaterna stöd och mod att vidta kraftfulla åtgärder för att bromsa den globala temperaturökningen. Vi i HSB behöver politiskt stöd för det arbete vi har framför oss – tillsammans kan vi vända utvecklingen. Men tiden är knapp och vi måste alla bidra.

 

Läs sammanfattningen av Världsbankens klimatrapport Turn Down the Heat här.

Läs mer om Världsbankens klimatarbete och hämta hela rapporten här.

 

19 november 2012 kl 19.49
Roland Jonsson
Roland Jonsson
Energichef på HSB Riksförbund.

Energieffektiviseringsdirektivet är här på Svenska

Äntligen har det kommit. Mycket att läsa men ändå inte helt solklart. Nu skall det tolkas och vi skall bestämma oss hur vi vill ha det i Sverige. Det skall vara klart till april.

EED Direktivet på Svenska

16 november 2012 kl 17.27
Roland Jonsson
Roland Jonsson
Energichef på HSB Riksförbund.

Värmepumpsindustrin in i en ny Smart Grid era

I Europa händer det grejor

Vindkraftverk ger ström när det blåser och solceller bara när det sol. Det är väl inget konstigt med detta. Men blåser det mycket och länge så produceras mycket el för vilket det kanske inte finns avsättning för. När det råder överskott när och efterfrågan är låg så finns det risk för att elnätet svämmar över med förnyelsebar el. Då öppna det nya möjligheter att köpa grön el till reapris och undvika att köpa i dyrtider när det eldas fossilt. Men det ställer krav på att man kan styra detta per automatik använda el vi rätt tillfälle.

För värmesystem med värmepump kan det vara en förträfflig lösning för att få uppvärmningen ännu billigare och grönare. Förutsättningen för detta är att du har en smart värmepump som låter sig styras med hjälp via smarta elnät. Sjutton tillverkare i Tyskland har ansökt och tänker använda Smart Grid i sina värmepumpar.

Framtiden är närmare än man tror.

Man förväntar sig att den stora VVS-mässan i Frankfurt (ISH) i mars 2013 kommer att bli det stora genombrottet för den nya tekniken. Så om du skall köpa en värmepump se till att den är förberdd för Smart Grid.

I Tyskland kommer denna symbol att användas

Om du kan Tyska så läs mer på länken här

15 november 2012 kl 08.01
Roland Jonsson
Roland Jonsson
Energichef på HSB Riksförbund.

Frågor och svar om energifrågor

Här fanns jag på plats den 19 november 2012, för att svara på frågor om energi och hur man kan minska kostnaden för denna nyttighet.

Frågor och svar ligger kvar. Håll gärna ögonen öppna, det blir fler chattillfällen här på Miljöbloggen framöver!

/Roland