Följ HSB Riksförbund

Avskaffad dubbelskatt på bostadsrättsföreningar gäller inte

Pressmeddelande   •   Jan 26, 2007 12:19 CET

HSB har upptäckt att ett betydande antal bostadsrättsföreningar inte får slopad inkomstskatt (även kallad schablonskatt) i år. Enligt besked från regeringen i budgetpropositionen skulle beskattningen av schablonintäkt slopas för alla bostadsrättsföreningar från 2007. Men nu har HSB upptäckt att löftet inte gäller bostadsrättsföreningar som har s k brutet räkenskapsår d v s alla bostadsrättsföreningar som i sin redovisning inte följer kalenderåret. Enligt en fotnot i budgetpropositionen står det att bestämmelsen tillämpas på beskattningsår som påbörjats efter ikraftträdandet. Om beskattningsåret har påbörjats före ikraftträdandet gäller äldre bestämmelser.

- Det här kan verka vara en formalitet, men faktum är att det handlar om ett mycket stort antal bostadsrättsföreningar som har trott att inkomstskatten är avskaffad, men som nu måste fortsätta betala under 2007, säger Jan Hellman som är bostadspolitisk expert på HSB Riksförbund. Jag tror inte att regeringen själv har observerat detta, säger han

En snabb inventering som HSB Riksförbund gjort visar att 643 av HSBs totalt 3.845 bostadsrättsföreningar tillämpar brutet räkenskapsår i sin redovisning.

Alla 643 betalar dock inte schablonskatt. En tidigare undersökning inom HSB visar att ca en tredjedel av alla bostadsrättsföreningar inom HSB betalade schablonskatt 2005. Det skulle indikera att det kan handla om i storleksordningen 150-200 bostadsrättsföreningar i HSB som inte slipper inkomstskatten 2007. Siffran kan dock vara större eftersom det är många bostadsrättsföreningar i storstadsområden som tillämpar brutet räkenskapsår och schablonskatten är vanligare i storstäderna.

- Hur mycket pengar det rör sig om för HSB totalt är svårt att bedöma, men det kan röra sig om 50-100 miljoner kr, säger Jan Hellman.

Här är några regionala HSB-föreningar har redovisat ett stort antal bostadsrättsföreningar med brutet räkenskapsår.

HSB Göteborg ca hälften av totalt 258 bostadsrättsföreningar
HSB Södermanland 28 av totalt 102
HSB Östergötland 50 av 116
HSB Stockholm 79 av totalt 372
HSB Malmö 50 av totalt förvaltade ca 250


_________________________________________
Så fungerar inkomstskatten på bostadsrättsföreningar:

Bostadsrättsföreningens intäkt beräknas schablonmässigt till 3 procent av taxeringsvärdet. Från denna intäkt dras föreningens räntekostnader beräknade netto (räntebidrag jämställs med inkomstränta och tomträttsavgäld jämställs med utgiftsränta). Uppkommer ett underskott vid beräkningen får detta ackumuleras och i framtiden användas som avdrag. När de ackumulerade underskottsavdragen har förbrukats uppkommer en nettoinkomst, som beskattas som vanlig företagsvinst med 28 procent.

Kontakt: Åke Johansson 070 648 89 66

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.