Följ HSB Riksförbund

Bostadsrätter i Stockholm förlorar på regeringens förslag

Pressmeddelande   •   Sep 21, 2007 14:36 CEST

Regeringens nya budget medför höjda kostnader för Stockholms bostadsrättshavare

Den modell som regeringen har föreslagit kommer att leda till ökade boendekostnader för många på grund av den föreslagna räntan på uppskjutna vinster.

Regeringen ska avskaffa fastighetsskatten från och med nästa år. För landets bostadsrättsföreningar införs istället en avgift på 1200 kr per lägenhet och år. Samtidigt införs en ränta för den som begär uppskov på tidigare vinster på 0,5 procent. HSB Stockholm har räknat på regeringens nya förslag och kommit fram till att kostnaderna för den enskilde bostadsrättshavaren troligtvis ökar i hela länet, både innanför och utanför tullarna. Skälet är att räntan på uppskjutna vinster är större än de skattelättnader som föreningarna får med regeringens nya förslag.

– Våra beräkningar visar att Stockholms bostadsrättshavare blir förlorare med regeringens nya budget säger Charlotte Axelsson, VD på HSB Stockholm. För bostadsrättshavare i Stockholmsområdet motsvarar inte skattesänkningen de ökande räntekostnader som uppskjutna vinster ger.

HSB Stockholm har räknat ut den totala boendekostnaden för fem bostadsrättsföreningar i Stockholm, tre innanför tullarna och två i förorten. I beräkningen har HSB Stockholm tagit med antagandet att varje lägenhet har en viss uppskjuten vinst, 1 miljon innanför tullarna och
500.000 för lägenheter i förorten. För personer som idag bor innanför tullarna kan boendekostnaden komma att öka mellan 1 500 – 2 000 kr om året. Utanför tullarna kan boendekostnaderna komma att öka ännu mer, trots att uppskovet i beräkningen var lägre.

Se konkreta exempel på vad regeringens buget medför i ett antal bostadsrättsföreningar, i filen nedan.

För ytterligare information kontakta:
Charlotte Axelsson, VD för HSB Stockholm,
08-785 30 00, 0708-85 10 00

Lars Hörnsten, ansvarig Brf-ekonomi för HSB Stockholm, 0708-85 10 50


Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.