Följ HSB Riksförbund

Bra med sänkt skatt på bostadsrätter

Pressmeddelande   •   Okt 18, 2006 09:14 CEST

Det är bra med slopad schablonskatt, men avvecklingen av räntestödet minskar bostadsbyggandet anser HSB i en kommentar till regeringens budgetproposition.


- Beskedet om att ta bort schablonskatten för bostadsrättsföreningar, eller inkomstskatten som den också kallas, är en framgång för den opinionsbildning som HSB drivit i frågan. Sänkningen av fastighetsskatten är också bra. Men jag riktar samtidigt kritik mot att regeringen med kort varsel avskaffar räntestödet till nyproduktionen. Det kommer att minska bostadsbyggandet, säger Gun-Britt Mårtensson, ordförande, HSB Riksförbund

Schablonskatten för bostadsrättsföreningar har vuxit rekordartat under senare år och samtidigt blivit alltmer besvärande. Vi har därför bedrivit en intensiv opinion som nu har lett till resultat, säger Gun-Britt Mårtensson.

Den nya regeringen avskaffar alltså nyproduktionsbidragen d.v.s räntebidragen och investeringsbidragen till hyresrätter från årsskiftet. Befintliga räntebidrag för hus som byggts under senare år avvecklas successivt för att vara helt avskaffade 2012.

- Avvecklingen av dessa bidrag är mycket oroande eftersom boendekostnaderna i nyproducerade hus kommer att öka avsevärt. Enligt våra beräkningar i ett antal konkreta projekt, blir det effekter i storleksordningen 800 kr mer per månad för hushåll som bor i bostadsrättslägenheter som byggts under senare år, säger Gun-Britt MårtenssonBostadsbyggandet minskar
För planerade bostadsrättsprojekt medför regeringens förslag att det vid en oförändrad boendekostnadskalkyl krävs minskade produktionskostnader med 2-3.000 kr/kvm eller ca 10 %. Alternativet är att höja insatserna eller månadsavgifterna med motsvarande belopp.

- Till detta skall läggas kommande räntehöjningar som också direkt påverkar kostnadskalkylen, säger Gun-Britt Mårtensson. Men hon har ändå förhoppningar om att regeringen tar till sig dessa synpunkter eftersom man har aviserat att närmare i detalj utreda beskattningsfrågorna för bostadsrätten.

HSB befarar att kostnadsökningarna medför att byggandet av bostäder minskar, framför allt på orter utanför storstadsområdena. Att boendekostnaderna ökar i nyligen byggda bostadsrättsföreningar kan medföra problem för hushåll som redan tidigare har en snäv hushållsekonomi.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.