Följ HSB Riksförbund

Kommer Posten vägra dela ut post om det inte finns fastighetsbox?

Pressmeddelande   •   Jan 02, 2008 13:02 CET

Enligt ett s k allmänt råd från Post och Telestyrelsen ska postoperatörerna förmå samtliga fastighetsägare att senast den 1 januari 2011 övergå till fastighetsboxar på fastighetsägarnas och de boendes bekostnad. I flerfamiljshus där det efter denna tidpunkt inte införts fastighetsbox kan postoperatören välja att inte längre dela ut försändelser i postinlägg i dörrar utan hänvisa de boende att hämta ut sina försändelser på utlämningsställe som postoperatören anvisar.

- Vi måste få veta i förväg om Posten kommer att unyttja den här möjligheten i praktiken att vägra dela ut posten. Idag är det bara omkring 15 procent av alla boende i flerbostadshus som får sin post i fastighetsboxar och allt tyder på att det kommer att saknas boxar på många håll eftersom det fortfarande är ca 2 miljoner hushåll eller 200 000 trapphus som inte har sådana boxar, säger Åke Johansson, presschef på HSB.

Bostadsorganisationerna har inte tagit ställning föe eller emot fastighetsboxar men anser att det är orimligt att PTS och postoperatörerna lägger över hela kostnaden, i praktiken en miljardnota, på fastighetsägare och boende.

- Om postoperatörerna vill effektivisera sin brevutbärning bör man betala egna investeringar för det och inte lämpa över på fastighetsägare och boende. Det här är en extra kostnad för en ändrad postservice som de flesta betraktar som en försämring, säger Åke Johansson.

Hela brevet till Andreas Falkenmark, bifogas

Kontakt: Åke Johansson 070 648 89 66, ake.johansson@hsb.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.