14 februari 2012 kl 10.50
Roland Johansson
Roland Johansson

Mögel en allvarlig hälsorisk

Mögel i tvättmedelsfacken

Riskerna med att bo i mögeldrabbade hus är större än vad forskarna hittills
har trott. Det visar nya studier från Lunds universitet.

Forskarna i Lund har kunnat bevisa att mögel som växer inomhus bildar giftiga
ämnen, kallade mykotoxiner. Tidigare internationell forskning har kunnat visa att
mögelsporerna har potential att bilda gifterna, men de svenska bevisen för att de
också faktiskt gör det sätter ny fart på debatten om riskerna med att vistas i
mögelhus.

Mykotoxinerna sprids snabbt genom inomhusluften, och är kända för att kunna
framkalla både cancer och allergier.

Varför får vi Mögel i tvättmedelsfacken?

Det finns naturligtvis flera orsaker, två av dessa är överdosering av tvättmedel. (Enligt tidigare forskning överdoserar vi 25 % vid varje tillfälle, tvättmaskinen hinner inte spola ner allt tvättmedel varför klumpar stannar kvar i tvättmedelsfacket.)
Dels så har de moderna mer miljövänliga tvättmedlen svårare att lösa upp sig. Detta tillsammans med att vi tvättar i allt lägre temperaturer, ofta 40C – 60C.

Vad händer i tvättmaskinen?

Vid sista sköljningen så renspolar maskinen tvättmedelsfacket, varpå rester av tvättmedel och mögelsporer kommer ner i den rena tvätten som senare släpper
från textilierna i lägenheten.

Kan jag bli av med mögel och tvättmedel som ätit sig fast i plasten?

1. Att mekaniskt skrapa bort eller med stålull bearbeta tvättmedelsfacket är en kortsiktig lösning. Man orsakar repor i plasten varför problem snart är tillbaka och möjligen värre.
2. En något mer långsiktig lösning är att byta tvättmedelsfack, kostnad 2000-3000 kr beroende på modell på tvättmaskinen. Problemet kommer tillbaka inom ett par år.
3. Den mest varaktiga och miljöriktigaste lösningen är att installera automatisk tvättmedlesdosering och använda kem som är godkänt av Astma och Allergiförbundet ( kontakta HSB Inköp 08-7853581 för mer information).

 • Roland Johansson

  Skriv din kommentar/ditt svar här

 • Ami

  Hej!
  Vi bor hos hyresrätten O Bolins och våra tvättmedels
  Fack ser ut så.. Dom som äger O Bolins har ingen
  Koll eller gör rent där.. Ska vi som bor där göra
  rent.. Tänker för jag har astma och är överkänslig
  mot kvalster/damm kan det påverka våra kläder
  och mig att det är mögel i facken?

 • Alice

  Man kan skonsamt rengöra med alkaliskt vatten och därefter spruta med vatten med pH 2,5 för att döda alla bakterier

 • Linnéa

  Risken att tvättmedelsrester blir kvar i facken och därmed möglar är betydligt mindre om man använder flytande tvättmedel, det är också skonsammare mot maskinerna och rören. Om man har en boll eller ett mått är det också lättare att dosera exakt, många använder alldeles för mycket tvättmedel vilket bidrar till den här problematiken.

 • Roland Johansson

  Hej Ami, detta är tyvärr inte något som de boende klarar av, det du ser uppe i tvättmedelsfacket är ofta bara en liten del av det verkliga problemet.
  Om ni inte har någon egen serviceorganisation som kan åtgärda detta föreslår jag att man tar kontakt med Tvättmaskins tillverkarens seriveorganisation.
  Detta måste desssvärre göras av fastighetsägaren som skall betala fakturan.

 • Roland Johansson

  Hej Alice. Vi har haft flera tillverkare av olika kemikalier som tittat på detta problem,
  man har helt tillfälligt kunna bli av med bekymmret men det kommer tillbaka, den främsta orsaken är att tvättmedlefacken ofta är dubbelbottnade och du kommer inte åt att göra rent detta i sin helhet.
  Att spraya vatten ner i facket vill jag direkt avråda ifrån, om man inte är 100% säker var man kan och inte kan spruta bör man avstå från detta.
  Skulle man råka spruta så det kommer in vatten i maskinen kan man förstöra det kretskort som sitter i anslutning till frontpanelen. Ett sådant kostar mellan 4000-5000:-

 • Roland Johansson

  Hej Linnéa, du har helt rätt om vi kunde få alla boenden att följa det regelverk som vi vill att dom skall följa så hade vi inga problem alls. Tyvärr ser verkligheten inte ut så, jag träffar bostadsrättsföreningar dagligen så jag ser hur svårt det är att få folk att göra som man borde. Jag brukar roa mig med när jag reser runt i Sverige och träffar brf:er så brukar jag besöka någon stor livsmedelskedja för att förhöra mig om vilken hårdhet man har på vatnet i komunen. Jag kan lova dig att det är endast någon enstaka som haft koll på detta och det är det viktigaste att vet innan man doserar tvättmedel. Googla på ” hårdhet på vatten” och du är ett steg närmare rätt dosering.
  Nästa viktiga fråga är vet du vad dina kläder väger när du stoppar in dom i tvättmaskinen?

 • Anna

  Kan det funka att rengöra med ättiksprit?

 • Roland Johansson

  Hej Anna
  Det lilla du kan se ovanifrån i tvättmedelesfacket är bara en mycket liten del av det mögel som finns i facket. Oavsett om du skulle bli av med det synbara möglet så kvarstår den största delen. Det betyder att du inom en elelr ett par månader har samma problem tillbaka.
  Skulle du kunna förmå din fastighetsägare att byta tvättmedelsfack så är ni av med problemet i 2-3 år därefter kommer det tillbaka.
  Orsaken är att: 1. Det allra flesta överdoserar tvättmedel och sköljmedel. 2. De miljövänligare tvättmedlen som säljs idag har svårare att lösa upp sig i tvättmedlesafacket. 3. Idag tvättar de flesta i 40C-60C det betyder att mögelsporerna har gynsammare förhållanden till skillnad mot när vi körde 90C program.
  Den enda riktigt lågsiktiga lösningen är automatisk tvättmedledosering.
  Den första automatdoseringen i flerfamiljstvättstuga installerade 1992 hos Växjöhem.
  Idag väljer allt fler HSB föreningar denna lösning.