Följ HSB Riksförbund

Är er bostadsrättsförening en av de 18 000 bostadsrättsföreningar som har stadgar som strider mot lag? Se här.

Blogginlägg   •   Aug 09, 2018 15:49 CEST

Om er bostadsrättsförening inte uppdaterat sina stadgar sedan 1 juli 2016 är svaret på frågan med stor sannolikhet ja, din bostadsrättsförening har stadgar som strider mot lag. Men ta det lugnt, vi har lösningen.

Den 1 juli 2016 trädde det i kraft en rad ändringar i lagen om ekonomiska föreningar och även följdändringar i andra lagar. Med anledning av de nya lagreglerna så finns nu uppdaterade normalstadgar för bostadsrättsföreningar.

Speciellt i den nya lagen är att man uttryckligen säger att om föreningens stadgar strider mot lag så ska styrelsen till en föreningsstämma som ska hållas senast den 30 juni 2018 lägga fram förslag till ändring av stadgarna så att de överensstämmer med lag.

Ekot rapporterar idag att det dock bara är 14 000 av landets alla bostadsrättsföreningar (32 000) som har antagit nya stadgar, vilket innebär att det är ungefär 18 000 bostadsrättsföreningar som fortfarande har stadgar som strider mot lag. 

Det finns ingen direkt sanktion mot att ha stadgar som strider mot lag men det finns stor risk för att det uppstår missförstånd eftersom stadgevillkor som strider mot lag inte är giltiga. 

Läs mer om lagändringarna från 2016 här.

Vi hjälper er

Ingen bostadsrättsförening ska behöva ha stadgar som strider mot lag, därför hjälper vi både föreningar som är anslutna till HSB och föreningar som inte är det. Som medlem i HSB ingår dock normalstadgarna i medlemspengen. 

Bostadsrättsföreningar som är anslutna till HSB

HSB tillhandahåller kostnadsfritt normalstadgar till de bostadsrättsföreningar som är anslutna till organisationen. Normalstadgarna är samordnade, kvalitetsgranskade och överensstämmer givetvis med gällande rätt. Har din bostadsrättsförening antagit den versionen av normalstadgarna har din förening den senaste versionen av normalstadgarna. 

Bostadsrättsföreningar som inte är anslutna till HSB

HSB kan hjälpa er bostadsrättsförening att anpassa era stadgar till gällande rätt. Ni kan välja att antingen kontakta den regionala HSB-förening som ni tillhör eller att kontakta oss jurister på HSB Riksförbund.

De regionala HSB-föreningarnas stöd kan variera, kontakta er region för att se vilket stöd som i dagsläget erbjuds. 

Vi jurister på HSB Riksförbund kan hjälpa er på två olika sätt. Antingen genom att ta fram stadgar som utgår från HSB normalstadgar eller att anpassa föreningens nuvarande stadgar till gällande rätt. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.