Följ HSB Riksförbund

Fler och billigare bostäder i Norden- rapport från NBO-årsmöte i Helsingfors

Blogginlägg   •   Sep 14, 2016 10:45 CEST

Prisad och märkvärdig Minecraft-anstruken nyproduktion i Helsingfors.

Jag sitter annars mest och trycker på kammaren. Petar i pressmeddelande, mejlar murvlar och dirigerar debatt. Men man måste röra på sig ibland. Se sig omkring, vidga vyerna, lyfta blicken. Allt det där.

Jag åkte därför till Finland. Eller Helsingfors och årsmötet för NBO, Housing nordic. NBO? En sammanslutning av nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer från Norge, Danmark, Finland Island och Sverige. Bland annat HSB, därav jag på fältet med block och penna.

Det kanske mest intressanta under de två dagarna i Helsingfors var ett rapportsläpp från NBO. Ja, det kanske inte låter som Tintin i Tibet direkt, men det ringar in syftet med det nordiska samarbetet på ett snyggt sätt. Rapporten heter ”Med gemensamma regler bygger vi billigare!” och visar att det idag är omöjligt att bygga samma hus i två länder eftersom regelverket skiljer sig allt för mycket åt från ett nordiskt land till ett annat. Det framgår att med ett gemensamt nordiskt regelverk skulle vi kunna skapa en gemensam nordisk byggmarknad med fler aktörer, mer konkurrens och större utrymme för beställarna att ställa krav. Och att det i förlängningen leder till både fler och billigare bostäder.

Annars var det bland annat rundtur med buss där guide visade upp nyproduktionsprojekt. Nya tegelkåkar i gammal industrimiljö och märkvärdig Minecraft-anstruken arkitektur. Men vill man veta mer om Helsingfors rekommenderar jag podcasten Staden. Här kan man lyssna på hur det i Helsingfors byggs nya stadsdelar lika intensivt som i början av 1900-talet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.