Följ HSB Riksförbund

HSBs hållbarhetsredovisning 2016 – på väg mot det hållbara samhället

Blogginlägg   •   Jun 28, 2017 14:08 CEST

Resan är viktigare än målet, har någon klok person sagt. Och visst finns det något tänkvärt i det, men ett väl definierat mål gör både vägen tydligare och oss själva mer målmedvetna.

När vi på HSB nu presenterar vår hållbarhetsredovisning för 2016, så har vi fokus inställt på framtidens mål – ett hållbart samhälle där HSB genom höga ambitioner är en av de ledande aktörerna.

Under 2016 fattade HSBs förbundsstyrelse nämligen ett historiskt beslut om en gemensam strategi för hållbar tillväxt som baseras på nationella och internationella riktlinjer, rekommendationer och mål för hållbarhet. Den är uppdelad på fyra affärsrelaterade strategiska mål för HSB: resurseffektivitet, minskad klimatpåverkan, tillväxt av hållbara tjänster och produkter och att vara en viktig aktör för ett samhälle som präglas av hållbarhet, mångfald och trygghet. Kort sagt – en hållbar tillväxt som framöver kommer att vara vägledande för all verksamhet inom HSB.

För HSB har hållbarhet alltid varit ett viktigt begrepp. Hållbarhetsredovisningen 2016 visar att vi under året tagit flera viktiga steg mot framtiden: Allt fler HSB-föreningar och -bolag fortsatte under året att stärka sitt systematiska hållbarhetsarbete med stöd av den vägledande standarden för socialt ansvar – ISO 26000. HSB-föreningar och -bolag minskade sin klimatpåverkan genom bland annat minskad elanvändning, köp av ursprungsmärkt förnybar el, egenägd sol- och vindkraftsel och satsningar på energieffektivare fordon med förnybara bränslen. Och HSB drev i samarbete med Solelkommissionen ett aktivt opinionsarbete i frågan om solel och bidrog därmed till att riksdagen röstade bort den kritiserade solelskatten – nu kan lämpliga tak på skolor, sjukhus, kontor, köpcentrum och flerbostadshus över hela Sverige äntligen användas för att producera förnybar solel.

HSB har valt mål som gör alla till vinnare – våra medlemmar, samhället i stort och även framtida generationer. Det är därför med stolthet vi kan fortsätta vår resa och skapa det goda boendet utan att inteckna vare sig vår framtida miljö eller vårt klimat.

Läs mer i HSBs Hållbarhetsredovisning 2016 här.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.