Följ HSB Riksförbund

​Parkering och garage - vilka regler gäller?

Blogginlägg   •   Aug 17, 2018 09:34 CEST

Tillgång till en egen plats att ställa bilen är för många en förutsättning för att vardagen ska gå ihop. Parkerings- och garageplatser är därför ett hett ämne i många föreningar. Vi kommer i denna text att reda ut hur platserna får fördelas mellan medlemmar och vilket besittningsskydd ens plats har.

Det är styrelsen som sköter den löpande förvaltningen i föreningen och handlägger därför ärenden kring parkeringsplatser. Likhetsprincipen gäller mellan föreningen och föreningens medlemmar. Därför brukar vi rekommendera att föreningar använder sig av någon form av policy som säkerställer en rättvis fördelning av parkeringsplatser.

En garageplats är en parkering som är en del av en byggnad (fyra väggar och ett tak). För garageplatser gäller reglerna om lokalhyra. En lokalhyresgäst har ett indirekt besittningsskydd, vilket innebär att hyresgästen kan sägas upp men att denne då kan ha rätt till skadestånd.

En parkeringsplats är en parkering som inte är en del av en byggnad utan ligger direkt på marken. Parkeringsplatser omfattas av reglerna kring lägenhetsarrende. Lägenhetsarrende är en nyttjanderätt utan besittningsskydd. Det innebär att om arrendet sägs upp i enlighet med avtalet måste arrendatorn (den som hyr platsen) flytta, utan någon rätt till ersättning.

Om det saknas en avtalad uppsägningstid ska avtalet säga upp senast 6 månader innan 14 mars. 14 mars är nämligen "fardagen" vilket är en gammal kvarleva från 1734 års lag. 

När det gäller benefika nyttjanderätter, alltså om garage- eller parkeringsplatser upplåts utan krav på betalning, finns det inte heller här något besittningsskydd. Föreningen kan alltså säga upp en sådan nyttjanderätt utan några speciella anledningar. För benefika nyttjanderätter gäller s.k. skälig uppsägningstid. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.