Följ HSB Riksförbund

Tar nu ut rätt hyra från era lokalhyresgäster?

Blogginlägg   •   Jul 05, 2017 15:03 CEST

För att ändra villkoren i ett lokalhyresavtal måste hyresvärden säga upp avtalet och begära ändrade villkor. I uppsägningen ska hyresgästen informeras om de villkor som hyresvärden kräver för en förlängning av hyresförhållandet. Om hyresgästen inte godtar de ändrade villkoren måste hyresgästen flytta men om de begärda villkoren är oskäliga eller inte överensstämmer med god sed i hyresförhållanden har hyresgästen rätt till ersättning.

En skälig hyra får inte överstiga vad hyran för lokalen vid hyrestidens utgång kan antas uppgå till på den öppna marknaden, den så kallade ”marknadshyran”. Marknadshyran ska i första hand bestämmas med utgångspunkt i en jämförelse med hyran för andra liknande lokaler på orten. Jämförelsen ska göras med hyror för lokaler som är likvärdiga avseende lokaltyp, läge storlek och standard.

Att bestämma nivån för marknadshyran är inte alltid en lätt uppgift och med tanke på att hyresvärden riskerar att bli ersättningsskyldig om den krävda hyran är oskälig är det viktigt att noga överväga nivån på hyran som hyresvärden begär.

Behöver ni hjälp eller stöd? 

Medlemmar i HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs medlemsrådgivning för generell juridisk rådgivning. Ring 0771 472 472.

HSBs jurister kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning mot löpande räkning. Skicka en e-post till juristerna@hsb.se så kontaktar någon av våra jurister er. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.

Detta är ett samarbete med HSB Stockholm.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.