Följ HSB Riksförbund

Akademiska Hus och HSB samarbetar om framtidens hållbara bostäder

Pressmeddelande   •   Jun 30, 2015 10:28 CEST

Bild: Tengbom
HSB och Akademiska Hus har idag ingått avtal om att forska kring framtidens hållbara bostäder. Samarbetet sker genom projektet HSB Living Lab och möjliggör ny forskning inom området. Resultatet kommer att användas för att utveckla framtidens boende.

– Vi är väldigt glada att Akademiska Hus vill vara med och bidra till HSB Living Lab. Nu får vi en aktör med bred kompetens inom innovativt och långsiktigt byggande som kan bidra till att skapa framtidens hållbara boende, säger Sanna Edling, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab är en flyttbar bostads- och forskningsarena. Projektet är unikt. Här kommer ett 30-tal studenter och gästforskare i alla åldrar och nationaliteter att bo samtidigt som forskning på innovativ teknik, hållbarhet, arkitektur och sociala samband sker, dygnet runt. Byggnaden kommer att placeras på Chalmers campusområde i Göteborg och stå klar för inflyttning under våren 2016.

– Vi på Akademiska Hus tar ett helhetsansvar för att våra campusområden utvecklas, där studentbostäder är mycket viktigt för lärosätenas framtida konkurrenskraft. Att få möjligheten att både bidra och ta del av forskning om hållbart boende på campus är en del i att fortsätta utveckla Sverige som kunskapsnation. Vi är stolta över att kunna ansluta oss till det här framtidsinriktade boendeprojektet, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

Projektet är tidsbegränsat på tio år och kommer att byggas av flyttbara moduler. Byggstart är planerat till sommaren 2015. Och under våren 2016 är det inflyttningsdags för de singlar, par och familjer som ska bo och i vissa fall forska här. När de boende flyttar in – flyttar också forskningen in i huset. En rad forskningsprojekt kopplade till HSB Living Lab pågår redan och resultaten från forskningen kommer att presenteras löpande under åren som byggnaden finns på platsen.

Läs mer om HSB Living Lab här.

HSB Living Labs huvudpartners:
Chalmers
Johanneberg Science Park
HSB

Samarbetspartners:
Bengt Dahlgren
Electrolux
Göteborg Energi
Peab
Tengbom
Vedum
Tieto
Akademiska Hus

För mer information, kontakta:

Sanna Edling, projektledare HSB Living Lab, 010-442 03 46, sanna.edling@hsb.se
Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus, 0708-91 61 10, kerstin.lindberggoransson@akademiskahus.se

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 550 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 30 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.