Följ HSB Riksförbund

Anders Lago, HSB: Bra att bostadsministern vill ha skärpta krav på ökat bostadsbyggande

Pressmeddelande   •   Mar 07, 2012 14:00 CET

I Dagens Nyheter säger bostadsministern att han vill se över lagen och skärpa kraven för att öka bostadsbyggandet. Det är bra anser Anders Lago, ordförande HSB Riksförbund

Bostadsminister Stefan Attefall  vill se över bostadsförsörjningslagen för att få kommunerna att planera för fler bostäder och att bli bättre på att sam¬arbeta över kommungränserna. Detta är en fråga som HSB och andra har drivit länge och nästa vecka lanserar HSB ett nytt bostadsindex som rankar kommunerna efter hur bra man är på att ta sitt bostadsförsörjningsansvar.

-Det är ett bra initiativ från Stefan Attefall som jag hoppas inte bara stannar vid ett uttalande. Regeringen måste ställa tuffare krav på att kommunernas planberedskap höjs och att man levererar fler byggrätter, säger Anders Lago, ordförande i HSB Riksförbund

Anders Lago har redan tidigare föreslagit att Sverige måste sätta upp ett mål om att bygga 500000 bostäder på tio år. Det är långt ifrån dagens takt i bostadsbyggandet som är alldeles för lågt och som medför att underskottet på bostäder ackumuleras och blir allt större för vart år som går.

-Det måste till en hårdare styrning regionalt och nationellt om bostadsbyggandet ska kunna öka. Men det behövs också en mycket bättre samverkan mellan olika aktörer mot ett sådant gemensamt mål och det vill HSB vara föregångare till. Om alla vill så går det att öka bostadsbyggandet rejält. För 50 år sedan byggdes en miljon bostäder på tio år i Sverige. Att bygga hälften så mycket men dessutom bygga nya attraktiva områden, kan inte vara en omöjlighet, säger Anders Lago.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.