Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Anders Lago, HSB: Bra att bostadsministern vill ha skärpta krav på ökat bostadsbyggande

I Dagens Nyheter säger bostadsministern att han vill se över lagen och skärpa kraven för att öka bostadsbyggandet. Det är bra anser Anders Lago, ordförande HSB Riksförbund

Bostadsminister Stefan Attefall  vill se över bostadsförsörjningslagen för att få kommunerna att planera för fler bostäder och att bli bättre på att sam¬arbeta över kommungränserna. Detta är en fråga som HSB och andra har drivit länge och nästa vecka lanserar HSB ett nytt bostadsindex som rankar kommunerna efter hur bra man är på att ta sitt bostadsförsörjningsansvar.

-Det är ett bra initiativ från Stefan Attefall som jag hoppas inte bara stannar vid ett uttalande. Regeringen måste ställa tuffare krav på att kommunernas planberedskap höjs och att man levererar fler byggrätter, säger Anders Lago, ordförande i HSB Riksförbund

Anders Lago har redan tidigare föreslagit att Sverige måste sätta upp ett mål om att bygga 500000 bostäder på tio år. Det är långt ifrån dagens takt i bostadsbyggandet som är alldeles för lågt och som medför att underskottet på bostäder ackumuleras och blir allt större för vart år som går.

-Det måste till en hårdare styrning regionalt och nationellt om bostadsbyggandet ska kunna öka. Men det behövs också en mycket bättre samverkan mellan olika aktörer mot ett sådant gemensamt mål och det vill HSB vara föregångare till. Om alla vill så går det att öka bostadsbyggandet rejält. För 50 år sedan byggdes en miljon bostäder på tio år i Sverige. Att bygga hälften så mycket men dessutom bygga nya attraktiva områden, kan inte vara en omöjlighet, säger Anders Lago.

Ämnen

Kategorier


Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden