Följ HSB Riksförbund

Bostadsorganisationer vill uppvakta regeringen om postboxar

Pressmeddelande   •   Sep 18, 2007 11:30 CEST

Samtliga bostadsorganisationer som representerar flerbostadshusen (HSB, Riksbyggen, SBC, SABO, Fastighetsägarna Sverige och Hyresgästföreningen) begär idag att få uppvakta regeringen när det gäller beslutet från Post-och Telestyrelsen om att alla fastigheter måste utrustas med postboxar på fastighetsägarnas/de boendes bekostnad senast 1 januari 2011.

I ett brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson begär ordförandena och VD:arna i bostadsorganisationerna att få träffa henne i frågan om postboxarna.

Organisationerna har reagerat starkt mot att PTS tolkar postlagen på ett sätt som skulle ge postoperatörerna rätt att vägra dela ut post om postboxar inte har installerats.

Så här skriver man bl a:

" Hotet från PTS om att postmottagare riskerar att inte få posten utdelad till sin bostad får konsekvenser inte bara för postmottagarna utan indirekt också för fastighetsägare. Det måste starkt ifrågasättas om PTS har rätt att ge ut allmänna råd som får betydande ekonomiska och andra konsekvenser för andra än för postoperatörerna"

Bostadsorganisationerna påpekar att det är helt orimligt att en affärsverkamhet - fastighetsägarnas-ska tvingas bekosta en annan affärsdrivande verksamhets-Postens-rationaliseringar.

Organisationerna pekar på att regeringen och riksdagen måste gripa in i denna fråga som kan leda till en samhällsfarlig konflikt. Så här skriver man:

"PTS hantering av frågan medför en uppenbar fara för att det uppstår motsättningar och konflikter när år 2011 närmar sig. Om de boende i flerfamiljshus utan postboxar skulle hänvisas till utlämningsställen blir det stora praktiska problem inte bara för hyresgästerna och bostadsrättsinnehavarna utan också för postoperatörernas kunder. Om postgången till två miloner hushåll på detta sätt bromsas upp kan konflikten komma att bedömas som samhällsfarlig."

Läs hela brevet i den bifogade filen

Kontakt: Åke Johansson, HSB Riksförbund
070 648 89 66

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.