Gå direkt till innehåll
Byggandet av HSB Living Lab nu igång – och klart om två veckor

Pressmeddelande -

Byggandet av HSB Living Lab nu igång – och klart om två veckor

Tidigt i morse lyftes de första kubikmeterna av HSB Living Lab upp till Deltaparken på Chalmers i Göteborg. Det är startskottet för byggandet av landets första forskningshus i modulform.

– Allt går helt enligt plan. Det är ju alltid nervöst när första modulen kommer svävande och likaså när den andra ska passas in. Det är ett finlir att få alla rör och kabeldragningar att matcha rätt och hittills har det klaffat, säger Mic Möller, projektchef på Swedish Modules.

Samtliga 44 moduler transporteras färdiginredda från fabriken i Emtunga. Går allt enligt plan kommer HSB Living Lab att vara på plats inom loppet av två veckor. Därefter ska fasaden upp och huset fyllas med ytterligare forskningsutrustning och inredning, bland annat ska en helt ny tvättstudio in i huset.

– Det är med stor glädje som vi idag kan se huset växa fram där all spännande forskning och boendeutveckling ska ske. Nästa stora steg är när de boende flyttar in och forskningen sätter igång. Här ska vi utveckla framtidens boende tillsammans med forskare, näringsliv och de boende, säger Emma Sarin, projektledare HSB Living Lab.

Den 1 juni är det dags för ett trettiotal studenter och forskare att flytta in i huset. Här ska de bo samtidigt som man forskar här, dygnet runt.


Ämnen

Kategorier


Följ med oss på resan mot framtidens boende

HSB Living Lab är resan mot framtidens boende. Idén om ett levande lab för forskning om en hållbar boendemiljö föddes 2010 och blir nu verklighet 2016. Här på Chalmers kommer studenter och forskare bo och leva för att testa innovationer och tekniska lösningar för nästa generation bostäder. I 29 lägenheter utrustade med mätstationer och sensorer kommer upp till 40 personer leva i en föränderlig byggnad där väggar, fasader och inredning utvecklas efterhand som forskningen fortskrider. HSB Livning Lab är ett samarbete mellan 12 samverkanspartners och en unik arena för att skapa framtidens hållbara boendemiljöer.

Kontakter

André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden