Följ HSB Riksförbund

Elnätsdom slår hårt mot boende

Pressmeddelande   •   Dec 11, 2013 15:35 CET

I dag föll en dom i förvaltningsrätten om hur mycket nätavgifterna på våra elräkningar ska höjas de kommande fyra åren. Elbolagen vann och kan därmed öka sina intäkter med upp till 40 procent under en fyraårsperiod. Energimarknadsinspektionen, som anser att det räcker med drygt 10 procent, förlorade. Elbolagen får nu höja sina nätintäkter med 50 miljarder 2012 - 2015.

–  Domen slår hårt mot de boende. Redan i dag har elnätsavgifterna ökat kraftigt under många år. Med dagens dom får konsumenterna en ännu svagare ställning på denna monopolmarknad, säger Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund. 

HSB har i Nils Holgerssongruppen, tillsammans med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO, gjort undersökningar av elnätpriserna i landets kommuner. De visar på drastiskt höjda elnätspriser år efter år. De fem senaste åren har elnätsbolagen, som vi alla är bundna till och som vi inte kan byta ut, höjt priserna med drygt 30 procent.

–  Vi har i många år kritiserat de orimliga prishöjningarna på elnätsmarknaden.  Det är inte rimligt att ett byte av system för prisövervakning ska få så drastiska effekter. Förhoppningsvis kommer Energimarknadsinspektionen att överklaga domen, säger Roland Jonsson.  

Här kan ni läsa den senaste Nils Holgerssonrapporten, som bland annat studerat prisutvecklingen på elnätsavgifter varje år sedan 1996: 

http://www.nilsholgersson.nu/fileadmin/mediabank/www.nilsholgersson.se/Dokument/Arkiv/AvgiftsrapportNH2013_mBilagor.pdf

Kontakt:  Åke Johansson, samhällspolitisk chef 070 648 89 66

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 548 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 31 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.


Kommentarer (1)

    Detta är till stor del en effekt av den dyra och helt onödiga utbyggnaden av vindkraften. Ett annat exempel är stängningen av Barsebäck när Svenska Kraftnät investerar många miljarder kronor i sina kraftnät för att ersätta bortfallet av elen från Barsebäck.

    Men allt detta är en följd av den energipolitik vi har sett sedan årtionden tillbaka. Det är en skam att detta schackrande med svenska folket pengar och med vår miljö får fortsätta år efter år.

    - Kjell Lingeblad - 2013-12-12 10:09 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.