Följ HSB Riksförbund

Endast tre av tio säger ja till fastighetsboxar enligt opinionsundersökning

Pressmeddelande   •   Maj 04, 2007 10:42 CEST

En undersökning från Synovate Temo visar att sex av tio är helt emot införandet av fastighetsboxar när man fått veta att det är de boende/fastighetsägaren som måste betala för att köpa in och installera fastighetsboxar. Tre av tio är för och en av tio har ingen uppfattning.

- Post och Telestyrelsen har med Postens goda minne beslutat om att försämra postservicen och låta fastighetsägare och boende betala en miljardnota för att åstadkomma detta. Postoperatörernas egentliga motiv är att rationalisera och öka vinsten, men man hävdar att fastighetsboxar är nödvändiga för att förbättra arbetsmiljön för brevbärarna, trots att det inte finns en enda undersökning som styrker att så blir fallet. Arbetsmiljön kan tvärtom bli sämre, det är ingen som vet, säger Gun-Britt Mårtensson, ordförande HSB Riksförbund.


Enligt Post-och Telestyrelsens allmänna råd måste det finnas fastighetsboxar i alla flerbostadshus senast vid slutet av 2010. Om fastighetsboxar saknas i januari 2011 måste hushållen själva hämta sin post på postutlämningsställe som Posten hänvisar till.

Totalt handlar det om ca 2 miljoner hushåll som måste gå över till att få posten i fastighetsboxar. Det betyder också att fastighetsboxar måste installeras i ca 200 000 trappuppgångar till en kostnad som Post- och Telestyrelsen beräknar till 1,4 miljarder kr, men som fastighetsägarna uppskattar till minst det dubbla.

Opinionsundersökningen bifogas. Hela undersökningsresultatet i detalj kan fås vid kontakt med Åke Johansson 070 648 89 66.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.