Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Energimarknadsinspektionen måste stå emot elnätsbolagens hot

HSB med flera bostadsorganisationer uppmanar Energimarknadsinspektionen att hålla tillbaka elnätsbolagens prishöjningskrav

Hälften av Sveriges elnätsbolag vägrar följa Energimarknadsinspektionens, EI:s, beslut och försöker nu säkra kommande chockhöjningar av elnätspriset med hjälp av tvister i domstol.
- Nu är det ytterst viktigt att EI inte viker sig utan står på konsumenternas sida, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Nils Holgerssongruppen består av Fastighetsägarna Sverige, HSB:s Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO och representerar tillsammans en mycket stor del av landets bostäder och hyresgäster. Gruppens undersökningar av elnätpriserna i landets kommuner har år efter år visat på drastiskt höjda elnätpriser. De senaste fem åren har elnätsbolagen, som vi alla är bundna till och som vi inte kan byta ut, höjt priserna med 31 procent.

Nu vill elnätsbolagen höja priserna ytterligare med nära 40 procent till 2015, jämfört med perioden 2006-2009.

- De hotar med domstol för att driva igenom det och därmed trotsa Energimarknadsinspektionen vars uppgift är att värna konsumenternas intresse på denna monopolmarknad, säger Per Holm.

I oktober tog EI ett beslut som kraftigt begränsade elnätsbolagens tillåtna intäkter. Myndigheten visade då tydligt att man står på konsumenternas sida genom att inte gå med på bolagens krav.

I en juridisk process är risken stor att EI inte orkar stå emot bolagens krav. Precis det inträffade 2004 när branschen ogiltigförklarade den förra kundvänliga modellen - som senare avskaffades. Det får inte hända igen.

Ämnen

Kategorier


Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden