Följ HSB Riksförbund

Helsingborg och Täby toppar HSBs Bostadsindex 2011

Pressmeddelande   •   Mar 13, 2012 07:02 CET

HSB lanserar i dag ett nytt bostadsindex där Helsingborg och Täby hamnar i topp i första mätningen. Kommunerna har brist på bostadsmarknaden i dagsläget, men har ett högt planerat byggande och har varit relativt bra på att få 2011 års planer för byggandet påbörjade. HSBs Bostadsindex omfattar 70 tillväxtkommuner i landet.


Vi skulle behöva bygga minst en halv miljon bostäder i Sverige på tio år. Bristen på bostäder hindrar tillväxten i landet, säger Anders Lago, ordförande HSB Riksförbund.

Under 2011 rådde det brist på bostäder i 126 av landets 290 kommuner och i 99 av dessa ökar dessutom behovet av bostäder genom inflyttning till kommunen. I många kommuner råder balans totalt sett på bostadsmarknaden, men ofta är det brist på bostäder i centralorten eller i innerstaden.

– Bristen på bostäder drabbar både enskilda och samhället i stort. För den enskilde kan det handla om att man inte kan flytta hemifrån, tvingas tacka nej till jobb eller inte kan gå den utbildning man tänkt sig, säger Anders Lago.

I HSBs bostadsindex fördelas poäng baserat på planerat byggande, påbörjande av tidigare byggplaner, bostadssituationen för unga och riktlinjer för bostadsförsörjning.

Helsingborg får högst poäng med 11 poäng av 16 möjliga, följt av Täby med 10 poäng. Även Höganäs och Nyköping får 10 poäng, men har ett lägre planerat byggande i relation till flyttnettot än Täby.

– Indexet ger en grov fingervisning om kommunernas arbete med bostadsfrågor och med HSBs Bostadsindex vill vi uppmuntra kommunerna att aktivt motverka bostadsbristen. Vi vill få igång en diskussion om hur bostadsbyggandet kan öka och vi i HSB vill gärna samverka mer med kommunerna i de här frågorna, säger Anders Lago.

Om HSBs Bostadsindex
HSBs bostadsindex väger samman fyra parametrar av relevans för bostadsmarknaden. Underlaget baseras på Boverkets rapport Bostadsmarknaden 2011-2012, som i sin tur baseras på kommunernas svar i bostadsmarknadsenkäten 2011.

HSBs bostadsindex omfattar de 70 kommuner med fler än 20 000 invånare som dels uppgett att de i dagsläget har brist på bostadsmarknaden, dels har ett flyttnetto som överstiger 0,5 personer per 1000 invånare. Mindre kommuner och kommuner med bostadsöverskott eller med ett lägre/negativt flyttnetto omfattas inte.

Läs mer om poängsättning och se resultat för samtliga kommuner här.

För mer information, kontakta:

Linn Matic, Samhällspolitisk chef, 070 306 93 50, linn.matic@hsb.se

Åke Johansson, Presschef, 070 648 89 66, ake.johansson@hsb.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.