Följ HSB Riksförbund

HSB begär att ordet invandrare tas bort i checklista från branschorganisation

Pressmeddelande   •   Dec 22, 2009 12:54 CET

Ett antal nyhetsredaktioner rapporterar idag att HSB Skåne använder en checklista där ordet "invandrare"  förtecknats i raden av risker i arbetsmiljön för fastighetsanställda. Checklistan har dock inte upprättats av HSB Skåne. Den är gjord av arbetsgivarorganisationen Fastigo och används sanolikt allmänt i fastighetsbranschen. HSB Riksförbund begär nu att en redan planerad ändring i broschyren påskyndas.

I ett e-postmeddelande till ledningen för Fastigo skriver HSB Riksförbunds ordförande Kent-Olof Stigh att broschyren skyndsamt bör ändras. Vid telefonkontakt med Fastigo har HSB Riksförbund fått information om att formuleringen ”Invandrare” i checklistan egentligen syftar på att arbetsgivaren måste säkerställa att alla anställda har förstått viktiga skyddsföreskrifter. Fastigo har också framhållit att att formuleringen kan missförstås och därför är på väg att ändras i en ny broschyr som är under framställning.

- Enligt min uppfattning är det viktigt att Fastigo påskyndar framställningen av den nya broschyren och att ordet invandrare inte används i checklistan i fortsättningen. Fastigo bör också i övrig kommunikation redovisa att formuleringarna i broschyren ska ändras. Att viktiga skyddsföreskrifter och andra instruktioner blir förstådda är viktigt för samtliga arbetstagare oavsett om man är invandrare eller inte. Dessutom kan ordet misstolkas som att invandrare som bor i bostadsområdet skulle vara ett arbetsmiljöproblem,  säger Kent-Olof Stigh

 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.