Följ HSB Riksförbund

HSB Göteborg ser ett tydligt trendbrott

Pressmeddelande   •   Apr 18, 2011 09:53 CEST

HSB Göteborg ser ett tydligt trendbrott

Den rapport som Fastighetsägarna nyligen släppte visade att intresset för att sitta med i en bostadsrättsstyrelse minskar kraftigt. Detta märks extra tydligt bland de yngre bostadsrättsinnehavarna, där allt färre väljer att engagera sig.

- Att styrelserna har svårt att rekrytera nytt blod är ingen nyhet för oss på HSB Göteborg. Det här var något vi såg redan för flera år sedan och gjorde att vi satte oss ner och skissade på en helt ny tjänst, säger Svante Lahti, chef AO Brf/Företag/Egna fastigheter på HSB Göteborg.

Tjänsten döptes till ”HSB förvaltare” och när den lanserades för drygt tre år sedan dröjde det inte många dagar innan den första föreningen hade tecknat ett förvaltaravtal. Fördelen med att ha tillgång till en egen förvaltare spred sig snabbt och idag har 24 föreningar tecknat avtal med HSB Göteborg. Här ingår en egen förvaltare från HSB Göteborg, vars uppgift är att fungera som styrelsens högra hand. Förvaltaren är som en VD och ser till att operativt utföra uppdrag från styrelsen. Det är förvaltaren som håller i kontakter med leverantörer och kunder och ser till att alla myndighetskrav följs.

- Många är mycket duktiga inom sina egna yrkesområden men inser att de inte har full kompetens att sköta en fastighet som kanske omsätter över 500 miljoner kronor. Med en förvaltare får föreningen all den tekniska och administrativa kunskap som behövs i styrelsearbetet, säger Svante Lahti.

Under senaste året har efterfrågan på förvaltartjänsten ökat. Kärngruppen på tre förvaltare har vuxit snabbt och idag är åtta personer anställda som förvaltare på HSB Göteborg. Alla med specifik förvaltarutbildning i bagaget.

- Ingen skulle få för sig att sätta ihop en grupp lekmän att förvalta miljontals kronor i en aktieportfölj. Här är det självklart att ta in spetskompetens. Det vi ser nu är ett tydligt trendbrott där allt fler föreningar inser det ekonomiska värdet av att ha en förvaltare i styrelsen, säger Svante Lahti.

Länk förvaltartjänst HSB Göteborg


Vill du veta mer, kontakta
Svante Lahti, chef AO Brf/Företag/Egna fastigheter
Telefon: 031-85 91 40
E–post: svante.lahti@gbg.hsb.se

Ladda nerKommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.