Följ HSB Riksförbund

HSB kommenterar ägarlägenhetsutredningen

Pressmeddelande   •   Jun 04, 2014 14:53 CEST

Förslagen kan genomföras anser HSB, men förändringen får sannolikt mycket marginell betydelse på bostadsmarknaden.


Ägarledningsutredningen har idag presenterat sina förslag. Den har haft i uppdrag att utreda hur det kan bli möjligt att omvandla befintliga hyreslägenheter till  ägarlägenheter. I direktiven ville regeringen få undersökt om det är möjligt att i vissa fall göra det möjligt att ombilda enbart vissa lägenheter. Utredningen föreslår nu att ombildning till ägarlägenheter ska bli möjlig. Men i så fall måste det ske på fastighetsägarens initiativ och omfatta samtliga lägenheter. Att ombilda enbart vissa lägenheter förslås kunna genomföras först efter krångliga procedurer med ändringar i fastighetsbildningen.

-  Jag tror att ett genomförande av förslagen i utredningen skulle  få mycket marginell betydelse på bostadsmarknaden. Sedan några år tillbaka är det tillåtet att upplåta nyproducerade flerbostadshus som ägarlägenheter, men hittills har mottagandet varit mycket svalt. Allt talar för att även ombildningar till ägarlägenheter i befintliga hyresfastigheter skulle  få väldigt liten betydelse. HSB har ingen principiell invändning mot en ökad mångfald av upplåtelseformer, men bostadsrätten är den upplåtelseform som är etablerad i Sverige för den som vill ”köpa” en bostad i flerbostadshus. Bostadsrätten har många fördelar framför ägarlägenheter eftersom den förenar ett eget upplevt ägande med ett gemensamt ansvar som skapar bättre trygghet. Det säger Anders Lago, ordförande, HSB Riksförbund i en kommentar.  


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 548 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 31 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.