Följ HSB Riksförbund

HSB nominerat till Stora Inneklimatpriset

Pressmeddelande   •   Mar 18, 2016 07:00 CET

Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund

HSB har för andra gången nominerats till Stora inneklimatpriset för det innovativa ventilationssystemet HSB FTX. Priset delas ut på Nordbygg 7 april.

Stora Inneklimatpriset delas i år ut för 15:e gången. HSB Riksförbund, som tillhör de nominerade, uppmärksammas för andra gången för värmeväxlarsystemet HSB FTX, som både kan minska energianvändningen och skapa ett bra inomhusklimat. HSB FTX nominerades till Stora Inneklimatpriset även 2012.

– Det är oerhört glädjande att vi har blivit nominerade igen för HSB FTX. Det fina med HSB FTX är att vi minskar husets effektbehov. Samtidigt som vi minskar behovet av att köpa fjärrvärme när den är som mest smutsig. Det gör att boendet i HSB blir grönare. Och det stöder vårt klimatmål om en halvering av koldioxidutsläppen till 2023, säger Roland Jonsson, energichef HSB Riksförbund.

Övriga nominerade till Stora inneklimatpriset 2015 är Swegon AB för systemprogramvaran Swegon ESBO, Free Energy Sverige AB för värmesystemet Hybrid Solar System och den svenska regeringen för statsbidraget för renovering av skolor med dålig innemiljö.

Så fungerar HSB FTX
HSB FTX är en vidareutveckling av ett vanligt FTX-system. I HSB FTX-system värms/kyls inluften med bergvärme/bergkyla utan värmepump innan den kommer in i husets ventilationssystem. I och med att inluften redan är värmd/kyld med ett par grader går det åt väsentligt mindre energi för att nå den önskade temperaturen eftersom man undviker påfrysning i aggregatet.

Se illustration av HSB FTX här.

Prisutdelare från Boverket
I juryn för Stora Inneklimatpriset ingår representanter för Energi- och miljötekniska föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska föreningen. Prisutdelningen sker på Nordbygg den 7 april med Boverkets enhetschef Anders Fransson som prisutdelare. Inneklimatpriset syftar till att öka intresset för inneklimatteknik, stärka ställningen för detta område och uppmärksamma teknik som främjar ett sunt inomhusklimat och energieffektiva byggnader.

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 550 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 30 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.