Följ HSB Riksförbund

Många bostadsrättsföreningar saknar regler om grillning visar undersökning

Pressmeddelande   •   Apr 18, 2013 08:00 CEST

HSB Riksförbund har undersökt hur vanligt det är att bostadsrättsföreningarna har bestämmelser om grillning i sina ordningsregler.  Det är nästan 1 100 styrelseledamöter i HSBs bostadsrättsföreningar som svarat på enkäten.  Drygt 60 procent  svarar att man har regler om grillning, medan övriga 40 procent svarar att det inte finns sådana. Bland dem som har regler uppger 35 procent att man helt har förbjudit grillning på balkonger och uteplatser, medan 50 procent svarar att det är tillåtet med elgrill, men inte gasolgrill eller kolgrill. Övriga 15 procent svara att man har andra regler. Nära 70 procent uppger att man har ordnat med gemensamma grillmöjligheter i bostadsrättsföreningarna, t e x en gemensam grill på gården.


HSB-juristens kommentarer om regler kring grillning

-Det finns inga lagregler om grillning på balkonger eller uteplatser. Det är bostadsrättsföreningarna själva som kan fatta beslut om det i sina ordningsregler. Men det är också viktigt att ta reda på om Räddningstjänsten tillåter grillning eller inte. Det säger Eva Sörqvist, jurist HSB Riksförbund. Hon säger också att även om det är tillåtet att grilla på balkongen så bör man, innan man gör det, kolla med vad grannarna tycker och ta hänsyn till det.

Juristerna på HSB Riksförbund rekommenderar alla bostadsrättsföreningar att ta upp frågan om regler för grillning i sina ordningsregler om man inte redan har gjort det.

-Det har blivit allt vanligare med grillning och därför kan det vara bra att ha tydliga regler om vad som gäller. Om alla vet vad som gäller behöver det inte heller uppstå diskussioner i onödan  och det underlättar också för styrelserna, säger Eva Sörqvist.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.