Följ HSB Riksförbund

Ny forskning visar att nödvändiga ombyggnader inte sker utan politiska initiativ

Pressmeddelande   •   Mar 22, 2010 09:55 CET

Sverige kommer inte klara EUs krav på 20 procents energibesparing i bostadssektorn till år 2020 om inte miljonprogramområdena renoveras klimatsmart. Det anser Ulla Janson, forskare vid Lunds Tekniska Högskola till Vetenskapsradion i P1. Det här är en uppfattning som ger stöd åt HSBs förslag om att det behövs en samlad politik för att klimatanpassa bostäderna.

- Bostäderna i Sverige behöver moderniseras så att de bidrar till att nå klimatmålen och motsvarar framtidens krav på ett bra boende. Vi behöver effektivisera och minska energianvändningen och använda klimatanpassade energiresurser. Vi behöver också förnya socialt utsatta bostadsområden och anpassa bostäderna till de behov som allt fler äldre har. Det kommer att ställa omfattande finansiella och ekonomiska krav på fastighetsägare och de boende. Det handlar om miljarder om vi ska klara uppgiften i tid. Det anser Mia Torpe, miljöchef på HSB Riksförbund.

HSB har utarbetast ett program kallat KLOT som ska ses som ett alternativ till ROT-programmet. KLOT står för "KLimat- Och Tillgänglighetsåtgärder" d v s vilka stimulanser som måste genomföras för att bostäderna ska kunna ställas om och klimatanpassas.

- Nuvarande ROT-program saknar helt och hållet klimatprofil. Man kan tvärtom få bidrag för ombyggnader som ökar klimatbelastningen. Vi vill ha stödformer som gynnar klimatsatsningar och som inte enbart går till enskilda hushåll. Alla boendeformer måste kunna få del av sådana samhällsstimulanser, säger Mia Torpe.  

Läs mer om innehållet i HSBs KLOT-förslag i den bifogade filen

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.