Följ HSB Riksförbund

Påstående i SVT i kväll om att HSB medverkar till svart lägenhetshandel är fel

Pressmeddelande   •   Sep 05, 2007 10:41 CEST

Påståendet i programet är helt absurt. I själva verket motverkar HSB olaglig handel med hyreslägenheter. Där HSB Stockholm förvaltar hyreslägenheter förmedlas alla lediga lägenheter till bosparande medlemmar i rättvis köordning. När HSB Stockholm köper hyresfastigheter blir det stopp på handel med hyreskontrakten om sådan skulle ha förekommit tidigare.

Bakgrunden till kvällens reportage är följande. Vid årsskiftet köpte HSB Stockholm hyresfastigheter av PG Jönsson Fastigheter AB genom förvärv av två bolag, Perador Fastighets AB och Fredhäll Fastighets AB. Totalt rör det sig om 326 hyresrätter i tio centralt belägna fastigheter i Stockholm. HSB Stockholm ska behålla lägenheterna som hyresrätter. Vi är visserligen en organisation med huvuduppdrag att tillskapa och förvalta bostadsrätter, men av 60.000 bosparande medlemmar i HSB Stockholm är närmare 30.000 under 25 år och de flesta av dem har inte råd att köpa en bostadsrättslägenhet. Vi bygger därför nya bostadsrättslägenheter för bosparande medlemmar som vill och kan efterfråga sådana, men erbjuder också hyresrätter helt efter rättvis fördelning där bosparpoängen uträknat efter dels kötid men också storleken på ett sparande om maximalt 300 kronor per månad avgör vem som har rätt att få ett hyreskontrakt.

Uppdrag granskning vill nu göra gällande att HSB Stockholms förvärv av dessa fastigheter skulle ha varit en tvivelaktig affär eftersom Fastighetsägareföreningen i Stockholm hade uteslutit ett av bolagen, Perador Fastighets AB som medlemsföretag p g a att man hade uppträtt som en oseriös hyresvärd. Företaget har därefter medgivits återinträde i organisationen

Men affären ligger helt i linje med HSBs uppdrag att tillskapa ett bra boende för medlemmarna. Vi uppträder också seriöst i våra kontakter och vår service gentemot hyresgästerna som förvaltare av dessa bostäder. Att vi tar över fastigheter från oseriösa värdar är inte på något sätt ovanligt. Det är tvärtom mycket vanligt att just HSB anlitas när det handlar om att tvångsförvalta hyresrätter som misskötts av mindre nogräknade fastighetsägare. De aktuella fastigheterna som HSB nu tar över är i dåligt skick och kommer därför att rustas upp. Också det är en insats som innebär att vi tar vårt ansvar som hyresvärd.

Uppdrag granskning kommer sannolikt att göra ett särskilt nummer av att 18 av de hyresgäster som bor i fastigheterna har en överenskommelse med den förra värden om att de har rätt att förmedla lägenheterna vidare. Det betyder dock inte att HSB har sanktionerat dessa hyresgäster kommer att få lämna över lägenheterna till vänner och bekanta eller sälja dessa svart, vilket antyds av överenskommelsen. Här handlar det om civilrättsliga avtal som tecknades mellan hyresgästerna och förre ägaren som varken HSB eller någon annan förvärvande fastighetsägare ensidigt kan ändra på i efterhand. Om dessa avtal är lagliga eller inte kan bara vårt rättssystem avgöra och vi kommer därför att låta hyresnämnd eller tingsrätt avgöra saken om och när det blir aktuellt att någon av dessa hyresgäster vill utnyttja överenskommelsen. En sådan prövning pågår redan där HSBs jurist verkar för att avtalet med den förre fastighetsägaren ska underkännas.


Alternativet till att HSB Stockholm gick in i denna affär hade kunnat vara att någon annan fastighetsägare tagit över som inte hade lämnat sina lediga lägenheter till bostadsförmedlingen eller till annan seriös förmedling. Eller också hade fastigheterna ombildats till privata bostadsrätter och för evigt stängt ute de flesta unga och alla andra som inte har råd att betala i genomsnitt 57 000 kr per kvadratmeter lägenhetsyta som priset ligger på idag i Stockholms innerstad.

Det kan väl rimligen inte vara fel att HSB tar ett socialt ansvar och söker medverka till att förhindra en total bostadssegregation på platser – i det aktuella fallet Stockholms innerstad – där så ser ut att bli fallet. Det skall bli spännande att se om redaktionen för Uppdrag granskning tar upp denna fråga i kvällens program?

Kontakt: Mikael Svenske, HSB Stockholm 070 885 57 45 eller Åke Johansson, HSB Riksförbund 070 648 89 66.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.