Följ HSB Riksförbund

Succéutställningen Tvättstugan flyttar in hos HSB i sommar!

Pressmeddelande   •   Jun 08, 2010 09:47 CEST

Succéutställningen Tvättstugan flyttar in hos HSB i sommar!

I sommar visas utställningen Tvättstugan i HSB-huset, mitt i centrala Stockholm. Den urbana miljön och visningslokalen i 1930-talsbyggnaden får utställningen, som ursprungligen visades på Nordiska Museet, att verkligen komma till sin rätt. Tvättmaskiner från olika epoker samsas med arga lappar, foto och film. Tydligt är att tvättstugan engagerar.

Välkommen på invigning och pressträff

14 juni kl 10.00

HSB-huset, Fleminggatan 39 i Stockholm (f.d. HSB-butiken)

HSBs tvättstugeexpert Roland Johansson berättar om tvättstugan som mötesplats och konflikthärd, om hur folkhemmets svenskar tog tvättstugan till sina hjärtan, och om hur dagens moderna tvättstugor kan vara en del av svaret på klimatfrågan.

Anmälan till Anna Reimby: anna.reimby@hsb.se

Utställningen visas för allmänheten från 15 juni t.o.m. 20 augusti. Öppettider: vardagar 10-16

Redan 1925 inrättades landets första moderna tvättstuga i HSBs hus i Stockholm. Med sina elektriska tvättmaskiner och stora utrymmen för hängtorkning blev tvättstugorna snabbt en symbol för en modern livsstil och det svenska folkhemmet, i likhet med andra kända HSB-uppfinningar som sopnedkastet, barnstugorna och de genomgående lägenheterna som släppte in ljus från två håll.

Idag är tvättstugan vårt mest svenska rum, en plats för möten och konflikter. Framtidens tvättstuga är också en klimatsmart dröm för miljömedvetna, ett rum som bjuder på moderna maskiner med automatisk dosering av tvättmedlet, och gott om plats för tvätt och torkning till en kostnad av betydligt mindre energi än vad en tvättmaskin i varje lägenhet kräver. I Sverige förbrukar vi 50 000 ton tvättmedel varje år, varav omkring 25 % är överdosering.

Många talar om klimatfrågan – i HSB satsar vi på klimatsvaret, och den moderna tvättstugan är en del av det.

HSB i samarbete med Nordiska Museet

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.