Fågelmatning - en störning?
Kan fågelmatning utgöra en störning i hyresrättslig mening och kan det i så fall leda till att hyresrätten förverkas? Den frågan prövades i ett nyligen avgjort fall från Svea hovrätt.
Kan fågelmatning utgöra en störning i hyresrättslig mening och kan det i så fall leda till att hyresrätten förverkas? Den frågan prövades i ett nyligen avgjort fall från Svea hovrätt.
Under 2022 anslöt sig HSB till Science Based Target initiative (SBTi) och nu har våra klimatmål validerats och godkänts. HSBs nya klimatmål omfattar relevanta klimatposter inom hela vår värdekedja, såväl uppströms i vår leverantörskedja och nedströms hos våra boende och bostadsrättsföreningar. Sedan 2022 är HSBs nya övergripande klimatmål att ha nettonoll klimatpåverkan till 2040 i hela värdekedja
På uppdrag av Byggföretagen och HSB Riksförbund har professor Göran Cars undersökt hur infrastruktursatsningar påverkar arbetsmarknad och bostadsbyggande. Rapporten "Bostadsbyggande och infrastruktur - den dubbla utmaningen" visar hur viktiga förbättrade pendlingsmöjligheter är för Sveriges utveckling, tillväxt och välfärd.
I princip så är det förstås upp till var och en hur man vill ha det i sin bostadsrättslägenhet. Men någonstans går en gräns och en lägenhet kan komma att anses som vanvårdad.
Går du i tankar att renovera? Innan du grabbar tag i hammare och spik kan det vara bra att kolla en extra gång på vilka regler som gäller för renovering i bostadsrätt, speciellt eftersom nya regler lyder sedan 1 januari 2023. Kanske behöver du ansöka om tillstånd från föreningen för ditt tilltänkta projekt?
Det finns en skyldighet som hyresgäst att väl vårda lägenheten under hyrestiden. I detta ”vårdpliktansvar” finns även en skyldighet för hyresgästen att berätta för hyresvärden om eventuella skador eller brister i lägenheten som behöver åtgärdas, särskilt om de riskerar att bli värre utan åtgärd. Hyresvärden är i sin tur skyldig att underhålla lägenheten för att hålla den brukbar för ändamålet, lit
Börjar det närma sig stamrenovering i din förening? Kan styrelsen självmant besluta om det eller krävs stämmobeslut? Och är det oskäligt att en stamrenovering leder till en lägre standard? Vi reder ut rättsläget.
Fjärrvärmepriserna når nya rekordnivåer. Under 2023 har fjärrvärmebolagen höjt priserna med i genomsnitt 8 procent. Den högsta höjningen sedan 1996.
Kamerabevakning är en mycket aktuell fråga och allt fler bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och bostadsbolag vill använda det som ett verktyg för att göra sin boendemiljö säkrare. Det är dock viktigt att kamerabevakningen når upp till de krav som GDPR ställer för behandling av personuppgifter.
Ibland känns hallen för liten och då kan trapphuset uppfattas som den perfekta platsen att förvara diverse saker i. Frågan är dock om det är tillåtet att göra så. Hur ska föreningen tänka och agera kring detta?
Idag är det vanligt att bostadsrättslägenheter säljs och får en ny ägare. För att bli bostadsrättshavare räcker det dock inte med att äga en bostadsrätt, utan du behöver även bli medlem i bostadsrättsföreningen. Både för bostadsrättsföreningar och nya innehavare av bostadsrätter är det bra att känna till hur processen att bli medlem i en bostadsrättsförening ser ut.
Äger du en lägenhet som du vill hyra ut till en närstående under viss tid? Vem anses som närstående och under vilka omständigheter anses det utgöra ett godtagbart skäl för andrahandsupplåtelse?