Blogginlägg -
Ändra storlek på bostadsrättslägenhet – vad gäller?
Ibland händer det att en bostadsrättshavare vänder sig till styrelsen i bostadsrättsföreningen och vill förändra storleken på dennes bostadsrätt, exempelvis genom ihopslagning av två bostadsrätter, delning av en stor bostadsrätt eller att en yta i trapphuset ska tillföras lägenheten. Det kan också vara så att styrelsen vid ett besök i lägenheten upptäcker att lägenheten är ihopslagen med den intilliggande lägenheten.
Vanligen kommer frågan om förändring av bostadsrättens yta från bostadsrättshavaren och det är då helt och hållet upp till föreningen att avgöra om man är villig att medverka i en process som ska leda till en sådan förändring eller inte.
Av upplåtelseavtalet, som tecknades när bostadsrätten uppläts, framgår hur många kvadratmeter bostadsrätten består av och även om någon mark är upplåten med bostadsrätt. Av lägenhetsförteckningen ska det bland annat framgå ”lägenhetens beteckning, belägenhet, rumsantal och övriga utrymmen,”. Uppgift om antal kvadratmeter som bostadsrätten består av brukar framgå av lägenhetsförteckningen. Det är självklart viktigt att den uppgift som framgår av lägenhetsförteckningen stämmer överens med vad som anges i upplåtelseavtalet.
Hur kan förändring av storlek ske?
Det är möjligt att förändra en bostadsrätts yta, men det gäller att hantera förändringen på rätt sätt.
Det finns två alternativa sätt att hantera en förändring av en bostadsrätts yta:
- Genom ett förfarande innebärande att nuvarande bostadsrätt upphör och att en eller flera nya bostadsrätter upplåts, eller
- Genom att ingå ett avtal om tilläggsupplåtelse (i vissa fall då ytan ska bli större).
Hur föreningen ska agera i det enskilda fallet beror på omständigheterna i den aktuella situationen.
Om frågan väcks på initiativ av en enskild bostadsrättshavare är det rimligt att föreningen avtalar med denne gällande föreningens kostnader (såsom juridisk rådgivning) för att medverka i en förändring av bostadsrättens yta.
En viktig sak att komma ihåg är att vid beslut om upphörande av en bostadsrätt så måste bostadsrätten alltid vara i föreningens ägo.
Förutom att vissa avtal behöver upprättas kan det även vara så att frågan behöver lyftas till en föreningsstämma för beslut. Dessutom kan insats och eventuellt nya andelstal behöva räknas fram.
När en bostadsrätts storlek ska förändras är det som ni ser en hel del ställningstaganden och flera moment att hantera. Med anledning härav rekommenderas att föreningen tar hjälp av jurist.
Hjälp med förändring av storlek
Juristerna på HSB Riksförbund hjälper er gärna att se över på vilket sätt förändringen av storlek bäst kan ske i det aktuella fallet och bistår med framtagande av avtal, formuleringar till föreningsstämma, beräkning av insats och andelstal med mera. Detta hjälper vi er gärna med oavsett om ni är medlemmar i HSB eller inte.
Kontakta oss
Har ni några frågor om detta eller behöver ni annan juridisk rådgivning? HSBs jurister bistår gärna er bostadsrättsförening (både medlemsföreningar, föreningar som inte är medlemmar och övriga fastighetsägare) med specifik juridisk rådgivning eller företräder er som ombud, klicka här för kontaktuppgifter eller om ni vill veta mer.
Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning på telefonnummer 0771-472 472 för generell juridisk rådgivning.