Gå direkt till innehåll
Allt du behöver veta om en extra föreningsstämma - Varför, när och hur?

Blogginlägg -

Allt du behöver veta om en extra föreningsstämma - Varför, när och hur?

Under vilka förutsättningar kan en extra föreningsstämma hållas och vad kan behandlas under den extra insatta stämman? 

I vissa situationer kan det bli aktuellt att hålla en extra föreningsstämma utöver den ordinarie årsstämman. Detta har minst sagt varit aktuellt i år med tanke på Covid-19 och att många bostadsrättsföreningar valt att senarelägga den ordinarie stämman, använda sig utav poströstning eller valt att genomföra stämman digitalt. Motioner och förslag har även kunnat bordläggas av föreningsstämman för att behandlas vid ett senare tillfälle under året. Här är en sådan situation där en extra föreningsstämma blir aktuell. Styrelsen kan vid den ordinarie föreningsstämman få i uppdrag att kalla till extra föreningsstämma för att behandla vissa frågor vid ett senare tillfälle under året.

Det finns tre grunder för när en extra föreningsstämma ska hållas, nämligen följande:

  • 1.När styrelsen anser att det behövs
  • 2.När revisorerna skriftligen med motivering begär det
  • 3.När minst 1/10 av föreningens medlemmar skriftligen med motivering begär det

Enligt 6 kapitlet 12 § i lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar är huvudregeln att en extra föreningsstämma ska hållas om styrelsen anser att det finns skäl att hålla en stämma före nästa ordinarie föreningsstämma. 

Rätten att få begära en extra föreningsstämma kräver att det finns ett ärende att behandla på stämman, med vilket avses en relevant fråga för föreningen som kan bli föremål för beslut på stämman. Exempel på relevanta frågeställningar som kan behandlas på en föreningsstämma kan vara huruvida man ska avsätta en styrelseledamot eller om man ska välja en ny styrelse.

Vilka skäl kan finnas för att hålla en extra stämma?

Det vanligaste är att styrelsen anser att en extrastämma behöver hållas, vilket kan aktualiseras i samband med att aktsamhetsprincipen beaktas av styrelsen. I linje med aktsamhetsprincipen, som styrelsen har att följa enligt lag, kan en styrelse vilja att samtliga medlemmar i föreningen ska vara med och fatta ett beslut. Styrelsen kan formellt sett besluta om en fråga men bör hänskjuta den till en stämma om åtgärden innebär stora kostnader för föreningen eller om det finns skäl att tro att medlemmarna avser motsätta sig ett beslut. Det kan även bli aktuellt att kalla in till en extra föreningsstämma om bostadsrättsföreningen endast har en revisor (inga suppleanter) och denne av någon anledning inte kan fullfölja sitt uppdrag.

Vad gäller vid kallelse till extra föreningsstämma, när ska kallelsen utfärdas?

För extra föreningsstämma får kallelse ske tidigast sex veckor, och senast två veckor innan stämman. Stadgarna för föreningen kan innehålla särskilda skrivningar och det är bland annat tillåtet att i stadgarna skriva att kallelse får ske senare än lagens huvudregel, dock inte senare än två veckor innan stämma.

När revisorn eller medlemmar begär det, måste styrelsen kalla till extra föreningsstämma senast inom 14 dagar efter att begäran kommit in till föreningen, annars kan en styrelseledamot, en revisor eller en av medlemmarna vända sig till bolagsverket som i sin tur kan utfärda en kallelse till stämman.

Kontakta oss

Medlemmar i HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs medlemsrådgivning för generell juridisk rådgivning. Ring 0771 472 472. Tillsammans går vi igenom ärendet och ser till att ni får rätt stöd.

HSBs jurister bistår gärna er bostadsrättsförening (både medlemsföreningar, föreningar som inte är medlemmar och övriga fastighetsägare) med specifik juridisk rådgivning eller företräder er som ombud, klicka här för kontaktuppgifter eller om ni vill veta mer. 

Ämnen

Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden