Följ HSB Riksförbund

Att anmäla verklig huvudman till bolagsverket

Blogginlägg   •   Okt 11, 2017 12:01 CEST

Skyldighet att rapportera verklig huvudman till Bolagsverket

Bolag och föreningar måste anmäla verklig huvudman senast den 1 februari 2018. Via denna länk anmäler ni verklig huvudman till Bolagsverket. Under mer information finner ni definitioner på verklig huvudman.

Det är varje juridisk person som är självständigt ansvarig för anmälan. Att anmäla till registret är en skyldighet enligt lag. 

En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar bolaget eller föreningen. En person kan kontrollera på olika sätt, exempelvis:

  • ha mer än 25 procent av rösterna
  • ha rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna.

De flesta bostadsrättsföreningar har ingen verklig huvudman eftersom det sällan är någon som har mer än 25 procent av rösterna, eftersom det oftast är fler än 3 medlemmar i en bostadsrättsförening. 

Om en person äger eller kontrollerar en bostadsrättsförening tillsammans med närstående, ska deras kontroll räknas samman. Närstående är maka/make/sambo/registrerad partner, föräldrar, barn och barnens makar/sambo/registrerade partners.

Utse verklig huvudman vid kontroll av kundkännedom

Vissa företag, t.ex. banker, betalningsinstitut eller redovisningsbyråer, har också en skyldighet att lära känna sina kunder. Detta kallas för "kundkännedom". Du har säkert varit med om att din bank bett dig fylla i ett formulär där du ska svara på frågor om du haft regeringsuppdrag eller liknande. Det är en del av de kundkännedomskontroller som banker måste göra. Kundkännedom är ett led i arbetet att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism och detta regleras huvudsakligen i penningtvättslagen. 

Ett företag som utför betaltjänster (t.ex. HSBs ekonomiska förvaltning) måste enligt penningtvättslagen utreda vem som är verklig huvudman hos sina kunder. Om utredningen landar i att kunden saknar verklig huvudman så ska ändå företaget som utför betaltjänsten (t.ex. HSB eller banken) ändå utse en verklig huvudman, en så kallad "alternativ verklig huvudman". För bostadsrättsföreningar är det styrelsens ordförande som utses till "alternativ verklig huvudman".

Exempel:

En bostadsrättsförening har ingen verklig huvudman och rapporterar till Bolagsverket att de inte har en verklig huvudman. HSB som utför betaltjänster åt bostadsrättsföreningen utreder om bostadsrättsföreningen har en verklig huvudman och landar i att bostadsrättsföreningen saknar verklig huvudman. HSB utser därför bostadsrättsföreningens styrelseordförande till alternativ verklig huvudman. 

Den alternativa verkliga huvudmannen ska därför inte rapporteras som verklig huvudman till bolagsverket. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.