Gå direkt till innehåll
Att anmäla verklig huvudman till bolagsverket

Blogginlägg -

Att anmäla verklig huvudman till bolagsverket

Skyldighet att rapportera verklig huvudman till Bolagsverket

Bolag och föreningar måste anmäla verklig huvudman senast den 1 februari 2018. Via denna länk anmäler ni verklig huvudman till Bolagsverket. Under mer information finner ni definitioner på verklig huvudman.

Det är varje juridisk person som är självständigt ansvarig för anmälan. Att anmäla till registret är en skyldighet enligt lag. 

En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar bolaget eller föreningen. En person kan kontrollera på olika sätt, exempelvis:

  • ha mer än 25 procent av rösterna
  • ha rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna.

De flesta bostadsrättsföreningar har ingen verklig huvudman eftersom det sällan är någon som har mer än 25 procent av rösterna, eftersom det oftast är fler än 3 medlemmar i en bostadsrättsförening. 

Om en person äger eller kontrollerar en bostadsrättsförening tillsammans med närstående, ska deras kontroll räknas samman. Närstående är maka/make/sambo/registrerad partner, föräldrar, barn och barnens makar/sambo/registrerade partners.

Utse verklig huvudman vid kontroll av kundkännedom

Vissa företag, t.ex. banker, betalningsinstitut eller redovisningsbyråer, har också en skyldighet att lära känna sina kunder. Detta kallas för "kundkännedom". Du har säkert varit med om att din bank bett dig fylla i ett formulär där du ska svara på frågor om du haft regeringsuppdrag eller liknande. Det är en del av de kundkännedomskontroller som banker måste göra. Kundkännedom är ett led i arbetet att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism och detta regleras huvudsakligen i penningtvättslagen. 

Ett företag som utför betaltjänster (t.ex. HSBs ekonomiska förvaltning) måste enligt penningtvättslagen utreda vem som är verklig huvudman hos sina kunder. Om utredningen landar i att kunden saknar verklig huvudman så ska ändå företaget som utför betaltjänsten (t.ex. HSB eller banken) ändå utse en verklig huvudman, en så kallad "alternativ verklig huvudman". För bostadsrättsföreningar är det styrelsens ordförande som utses till "alternativ verklig huvudman".

Exempel:

En bostadsrättsförening har ingen verklig huvudman och rapporterar till Bolagsverket att de inte har en verklig huvudman. HSB som utför betaltjänster åt bostadsrättsföreningen utreder om bostadsrättsföreningen har en verklig huvudman och landar i att bostadsrättsföreningen saknar verklig huvudman. HSB utser därför bostadsrättsföreningens styrelseordförande till alternativ verklig huvudman. 

Den alternativa verkliga huvudmannen ska därför inte rapporteras som verklig huvudman till bolagsverket. 

Ämnen

Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden