Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Ansvaret som styrelseledamot

Det är ett stort ansvar att vara styrelseledamot i en bostadsrättsförening. Som styrelseledamot representerar du föreningens medlemmar och har ansvar för att förvalta deras gemensamma intressen. Det är därför viktigt att varje beslut fattas med hänsyn till den lojalitets- och vårdnadsplikt som följer med styrelseuppdraget. Det är också viktigt att de som väljs till styrelsen är lämpliga för uppdraget. I det här blogginlägget går vi igenom vem som kan bli styrelseledamot och vad som kan hända om en styrelseledamot missköter sitt uppdrag.

Vem kan bli styrelseledamot?

Huvudregeln i lagen om ekonomiska föreningar är att styrelseledamöter ska vara medlemmar i föreningen. I bostadsrättsföreningar kan även en bostadsrättshavares make eller sambo vara styrelseledamot, om inte något annat har bestämts i stadgarna.

Enligt lagen om ekonomiska föreningar finns det vissa hinder mot att vara styrelseledamot. En juridisk person får t.ex. inte vara styrelseledamot. Den som är underårig, i konkurs, har näringsförbud eller har förvaltare får inte heller vara styrelseledamot. Vidare får den som inte avser att ta del i styrelsens verksamhet endast utses till styrelseledamot om det finns godtagbara skäl.

Det finns inget uttryckligt hinder mot att en person som tidigare har begått brott är styrelseledamot. Regeringen har dock tillsatt en snabbspårsutredning som bl.a. ska fokusera på om det bör införas utökade möjligheter att neka medlemskap i en bostadsrättsförening på grund av tidigare brottslighet. Om en bostadsrättsförening skulle ges sådana möjligheter kan det framöver bli lättare att förhindra att personer med kriminell bakgrund blir styrelseledamöter i bostadsrättsföreningar. Detta eftersom medlemskap i bostadsrättsföreningen ofta är ett krav för att kunna utses till styrelseledamot.

Vad händer om jag missköter mitt uppdrag som styrelseledamot?

Den vanligaste konsekvensen av att någon missköter sitt uppdrag som styrelseledamot är förmodligen att föreningens medlemmar förlorar förtroendet för personen och att denne därför inte blir omvald vid nästa föreningsstämma. En styrelseledamot kan också bli avsatt i förtid vid en extra föreningsstämma.

En styrelseledamot som uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen när han eller hon utför sitt uppdrag kan även bli skadeståndsskyldig. Detsamma gäller om styrelseledamoten genom att överträda lagen om ekonomiska föreningar, tillämplig lag om årsredovisning eller stadgarna skadar en medlem i föreningen. Styrelseledamöter har vidare ett straffrättsligt ansvar och kan bli dömda för brott som begås inom ramarna för styrelseuppdraget.

I juni i år dömdes en tidigare ordförande i en bostadsrättsförening till fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Enligt tingsrätten hade den tidigare ordföranden missbrukat sin förtroendeställning genom att vid en ombildningsprocess upplåta fem lägenheter till underpris till utomstående personer. Flera av lägenheterna hade dessutom upplåtits till personer som varit bekanta eller släkt med ordföranden. Brottet bedömdes vara grovt, bl.a. eftersom bostadsrättsföreningen till följd av ordförandens agerande ansågs ha gått miste om ett betydande belopp om drygt fyra miljoner kronor.

Ordföranden har även tidigare dömts till att betala ett skadestånd om knappt 10 miljoner kronor till föreningen. Rättsfallen visar bl.a. hur viktigt det är att en styrelseledamot sköter sitt uppdrag i föreningen.

I behov av juridisk hjälp? Kontakta oss!

Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning för bostadsrättsföreningar, även för föreningar som inte är medlemmar i HSB och övriga fastighetsägare. Läs mer om vårt erbjudande och kontakta oss här. Tillsammans går vi igenom ert ärende och ger er det stöd ni behöver.

Om ni är medlemmar i HSB, förtroendevalda eller anställda inom HSB kan ni även ringa HSBs juridiska rådgivning på 0771 472 472. Via rådgivningen får ni kostnadsfri generell juridisk rådgivning inom HSBs verksamhetsområden.

Om ni vill komma kontakt med HSBs jurister och veta mer om denna fråga, vänligen kontakta HSB Riksförbunds pressekreterare, Kawa Zolfagary kawa.zolfagary@hsb.se, 072-205 59 62.

Ämnen

Kontakter