Gå direkt till innehåll
Avsägelse av bostadsrätt - vad gäller?

Blogginlägg -

Avsägelse av bostadsrätt - vad gäller?

I bostadsrättslagen stadgas en möjlighet för bostadsrättshavare att under vissa förutsättningar avsäga sig sin bostadsrätt, men vad innebär egentligen en avsägelse och hur skiljer det sig från en vanlig överlåtelse?


Vad gäller enligt bostadsrättslagen?

En bostadsrättshavare får avsäga sig sin bostadsrätt och därigenom bli fri från sina förpliktelser som bostadsrättshavare förutsatt att två år förflutit sedan lägenheten blev upplåten med bostadsrätt. Tidsfristen om två år räknas från och med den ursprungliga upplåtelsen och är oberoende av huruvida bostadsrätten under tiden överlåtits till en ny bostadsrättshavare. Vid en avsägelse övergår bostadsrätten till bostadsrättsföreningen vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från avsägelsen, om inte ett senare månadsskifte är bestämt. En avsägelse ska göras skriftligt till bostadsrättsföreningens styrelse.

Vad innebär en avsägelse?

En avsägelse av en bostadsrätt innebär i princip att man lämnar tillbaka sin lägenhet, närmare bestämt sin nyttjanderätt till lägenheten och sin andel i bostadsrättsföreningen, till bostadsrättsföreningen. Till skillnad från en vanlig överlåtelse innebär en avsägelse alltså inte att man säljer sin bostadsrätt. Därmed föreligger inte någon rätt till ersättning från bostadsrättsföreningen, varken för den andel i föreningen som lägenheten utgör, för insatsen eller för upplåtelseavgiften. En avsägelse kan således vara ett alternativ till en försäljning i de fall man önskar att de ekonomiska förpliktelserna gentemot föreningen ska upphöra men förhållandena på bostadsmarknaden är sådana att en försäljning inte kan komma till stånd. En medlem i en bostadsrättsförening kan nämligen inte utträda ur föreningen och därigenom frigöra sig från sina förpliktelser så länge en bostadsrätt innehas. Vid en avsägelse anses medlemmen ha utträtt ur föreningen vid tidpunkten för övergången. Det sagda innebär även att en bostadsrättsförening vid ett eventuellt förverkande av bostadsrätten behåller sin uppsägningsrätt under övergångsfristen om tre månader.

Kan en avsägelse återkallas?

Det kan uppstå en situation då en bostadsrättshavare som avsagt sig sin bostadsrätt önskar återkalla avsägelsen, exempelvis vid ändrade inkomst-, arbets- eller marknadsförhållanden. I de fall bostadsrätten hunnit övergå till bostadsrättsföreningen föreligger inte någon rätt till återkallelse. Vad avser möjlighet till återkallelse för tiden mellan avsägelsen och övergången får rättsläget anses oklart, uttalanden i förarbeten talar dock för att avsägelsen ska anses bindande för bostadsrättshavaren.

Vad gäller efter övergången?

När bostadsrätten övergått till bostadsrättsföreningen ska den överlåtas så snart det kan ske utan förlust alternativt kan beslut med enkel majoritet fattas på föreningsstämman om att bostadsrätten ska upphöra. Vid ett sådant beslut har bostadsrättsföreningen att beakta eventuella panthavare och deras rätt i förhållande till bostadsrätten, bland annat eftersom särskilda krav om samtycke då uppställs.


Behöver din bostadsrättsförening juridisk hjälp?

Kontakta oss för hjälp. Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning för bostadsrättsföreningar, även för föreningar som inte är medlemmar i HSB och övriga fastighetsägare. Läs mer om vårt erbjudande och kontakta oss här. Tillsammans går vi igenom ert ärende och ger er det stöd ni behöver.

Om ni är medlemmar i HSB, förtroendevalda eller anställda inom HSB kan ni även ringa HSBs juridiska rådgivning på 0771 472 472. Via rådgivningen får ni kostnadsfri generell juridisk rådgivning inom HSBs verksamhetsområden.


Ämnen

Kontakter

Jennifer Rudepalm

Jennifer Rudepalm

Fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden