Gå direkt till innehåll
Avslag på ansökan om tillstånd för andrahandsupplåtelse på grund av obetald avgift för tidigare andrahandsupplåtelse

Blogginlägg -

Avslag på ansökan om tillstånd för andrahandsupplåtelse på grund av obetald avgift för tidigare andrahandsupplåtelse

En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand om styrelsen eller hyresnämnden ger sitt samtycke. Tillstånd ska beviljas om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke. Undantag gäller för juridisk person som äger en lägenhet med bostadsändamål. Den juridiska personen behöver inte ha skäl för andrahandsupplåtelse. Att inte betala avgift för tidigare andrahandsupplåtelse kan enligt ett nytt avgörande från Svea hovrätt utgöra befogad anledning att vägra samtycke till andrahandsupplåtelse.

Betydelsen av obetald avgift för andrahandsupplåtelse vid ny ansökan om andrahandsupplåtelse

Den 31 mars 2025 meddelade Svea hovrätt beslut i ett mål gällande andrahandsupplåtelse av en bostadsrätt som innehades av ett aktiebolag. Bolaget ansökte om hyresnämndens tillstånd för andrahandsupplåtelse, vilket bostadsrättsföreningen motsatte sig eftersom bolaget inte hade betalat avgift för andrahandsupplåtelse som föreningen hade beslutat om. Det var ostridigt att föreningens styrelse, i enlighet med föreningens stadgar, hade beslutat om avgift för andrahandsupplåtelser och att bolaget hade underlåtit att betala sådan avgift för tidigare beviljade andrahandsupplåtelser.

Hyresnämnden avslog bolagets ansökan med hänvisning till att föreningen hade befogad anledning att vägra samtycke på grund av den obetalda avgiften avseende andrahandsupplåtelse. Enligt hyresnämnden saknades vägledande avgöranden från hovrätten beträffande en förenings befogande anledning att vägra samtycke till andrahandsupplåtelse av bostadslägenhet som innehas av juridisk person. Hyresnämnden menade att det var av vikt för ledning av rättstillämpningen att frågan prövades av Svea hovrätt. Hyresnämnden ansåg därför att det fanns skäl att tillåta att beslutet fick överklagas.

Bolaget överklagade beslutet till Svea hovrätt och vidhöll att parterna, före det aktuella styrelsebeslutet om att ta ut avgift för andrahandsupplåtelse, hade ingått ett tilläggsavtal som gav bolaget rätt att fritt upplåta dess bostadsrättslägenheter i andra hand utan avgift eller tidsbegränsning. Hovrätten ansåg att tilläggsavtalet inte medförde att bolaget var undantaget föreningens senare beslut och skyldigheten att betala avgiften. Hovrätten anförde att en bostadsrättshavares tidigare underlåtenhet att betala beslutad och stadgeenlig avgift för andrahandsuthyrning kan utgöra en befogad anledning att vägra samtycke till vidare andrahandsupplåtelse. Hovrätten konstaterade därmed att föreningen hade befogad anledning att vägra bolaget samtycke till vidare andrahandsupplåtelse och avslog bolagets överklagande.

Obetald avgift för andrahandsupplåtelse utgör grund för uppsägning

Utöver att obetald avgift för andrahandsupplåtelse kan vara en befogad anledning att vägra tillstånd för andrahandsupplåtelse föreligger även grund för uppsägning. Om bostadsrättshavaren dröjer med att betala avgift för andrahandsupplåtelse, mer än en vecka efter förfallodagen när det gäller en bostadslägenhet eller mer än två vardagar efter förfallodagen när det gäller en lokal, är nyttjanderätten förverkad och föreningen således berättigad att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning.

Är nyttjanderätten förverkad på grund av dröjsmål med betalning av avgift för andrahandsupplåtelse och har föreningen med anledning av detta sagt upp bostadsrättshavaren till avflyttning kan bostadsrättshavaren återvinna rätten till bostadsrätten om avgiften betalas inom tre veckor från det att bostadsrättshavaren blivit underrättad om den möjligheten. Föreningen måste även meddela socialnämnden i kommunen där lägenheten är belägen om uppsägningen och anledningen till densamma.

I behov av juridisk hjälp? Kontakta oss!

Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning för bostadsrättsföreningar, även för föreningar som inte är medlemmar i HSB och övriga fastighetsägare. Läs mer om vårt erbjudande och kontakta oss här. Tillsammans går vi igenom ert ärende och ger er det stöd ni behöver.

Om ni är medlemmar i HSB, förtroendevalda eller anställda inom HSB kan ni även ringa HSBs juridiska rådgivning på 0771 472 472. Via rådgivningen får ni kostnadsfri generell juridisk rådgivning inom HSBs verksamhetsområden.

Om ni vill komma kontakt med HSBs jurister och veta mer om denna fråga, vänligen kontakta HSB Riksförbunds pressekreterare, Kawa Zolfagary kawa.zolfagary@hsb.se, 072-205 59 62.

Ämnen

Kontakter

Viktoria Wallin

Viktoria Wallin

Fastighetsjurist och gruppchef
Media Content Panel
200618_4_1823_PRINT
200618_4_1823_PRINT
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
900 x 600, 162 KB
Ladda ner

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden