Gå direkt till innehåll
Folkbokföringsbrott

Blogginlägg -

Folkbokföringsbrott

Folkbokföringsregistret innehåller grundläggande personuppgifter så som födelsedatum, namn och bostadsadress om personer boende i Sverige. Dessa uppgifter kan vara av avgörande betydelse för en fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser eller andra oriktiga hyresförhållanden. Uppgifterna i folkbokföringsregistret utgör primär bevisning för fastighetsägare som ska bevisa sina påståenden om ett särskilt boendeförhållande.

Krav på att folkbokföra sig på rätt adress

Huvudregeln i folkbokföringslagen är att en persons folkbokföring ska spegla den verkliga bosättningen. Enligt definition anses en person vara bosatt på den adress där denne har sin huvudsakliga dygnsvila.

Det är däremot inte helt ovanligt att folkbokföringsuppgifterna inte överensstämmer med verkligheten. Att folkbokföra sig på en annan adress än där man har sin huvudsakliga dygnsvila kan i vissa fall göras för att vilseleda fastighetsägaren. Det kan handla om andrahandshyresgäster som är bosatta på en adress utan att vara folkbokförda där för att undvika att bli påkomna, eller en lägenhetsinnehavare som står folkbokförd på en adress men i själva verket är bosatt på annat håll. Ibland kan det handla om rent slarv medan det i vissa fall kan finnas ett syfte med att folkbokföra sig på fel adress.

Ett brott att folkbokföra sig på fel adress

I ett avgörande från Högsta domstolen (NJA 2022 s 287) dömdes en person för folkbokföringsbrott mot bakgrund av att denne underlåtit att fullgöra sin skyldighet att anmäla flytt eftersom han tillbringat sin dygnsvila på annan plats än där han var folkbokförd. Att inte folkbokföra sig på den adress som speglar de verkliga boendeförhållandena kan således utgöra brott. Det straffrättsliga ansvaret träder i kraft om personen med uppsåt lämnat en oriktig uppgift till grund för ett beslut om folkbokföring eller underlåtit att anmäla en folkbokföringsändring och detta inneburit att felaktiga uppgifter registreras i folkbokföringen.

Skatteverket har anmälningsplikt vid misstanke om den här typen av brott och har även fått i uppdrag att utreda omfattningen av felaktig folkbokföring.

Det kan vara svårt att avgöra när det finns skyldighet att göra en folkbokföringsanmälan, särskilt i de fall då man har ett växlande boende. I folkbokföringslagen anses en person vara bosatt på den adress där han eller hon regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila.

Vid misstänkte om felaktig folkbokföring

Misstänker exempelvis en bostadsrättsförening felaktig folkbokföring samt att den felaktiga folkbokföringen orsakar besvär för bostadsrättsföreningen, finns det möjligt att göra en anmälan med hjälp av Skatteverkets e-tjänst. Vid inkommen anmälan inleder Skatteverket en utredning avseende den misstänkta folkbokföringen.

Får ni som bostadsrättsförening eller hyresvärd kännedom om ett eventuellt missförhållande i boendeförhållandet är ni välkomna att höra av er till oss för vidare rådgivning. Det kan självklart finnas naturliga förklaringar till eventuella avvikelser men i vissa fall kan det röra sig om olovlig andrahandsupplåtelse eller användande av lägenheten i strid med ändamålet.

Behöver din bostadsrättsförening juridisk hjälp?

Vi har lösningen för er! Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning för bostadsrättsföreningar, även för föreningar som inte är medlemmar i HSB och övriga fastighetsägare. Läs mer om vårt erbjudande och kontakta oss här. Tillsammans går vi igenom ditt ärende och ger er det stöd ni behöver.

Om ni är medlemmar i HSB, förtroendevalda eller anställda inom HSB kan du även ringa HSBs juridiska rådgivning på 0771 472 472. Via rådgivningen får du kostnadsfri generell juridisk rådgivning inom HSBs verksamhetsområde.

Ämnen

Kontakter

Ebba Svanholm

Ebba Svanholm

Fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden