Gå direkt till innehåll
Grillpremiär på balkongen i påsk?

Blogginlägg -

Grillpremiär på balkongen i påsk?

Påsken är här och många ser fram emot en välförtjänt långhelg med förhoppningsvis varmare väder efter en lång vinter. Många planerar kanske också att inleda grillsäsongen på balkongen för att fira våren. Grillning på balkongen är dock inte bara en härlig matupplevelse utan omfattas också ofta av regler för säkerhet och grannsämjans skull. Vet du vilka regler som gäller för grillning på balkongen i just din bostadsrättsförening?

Varje år när grillsäsongen drar i gång dyker det upp frågor från medlemmar i bostadsrättsföreningar om regler kring grillning på balkongen. Även om en trevlig grillstund kan vara uppskattad kan den också störa grannar och i värsta fall leda till brand om grillen inte hanteras korrekt.

Det finns inga lagregler som specifikt förbjuder grillning på balkongen, men bostadsrättsföreningar har befogenhet att fastställa sina egna regler kring detta. I takt med att grillning har blivit populärare har många föreningar till exempel infört restriktioner kring vilka typer av grillar som är tillåtna på balkonger.

Vanligtvis tillåts grillning med elgrillar, medan användning av engångsgrillar och kolgrillar ofta är förbjudet av säkerhetsskäl och för att undvika att grannar störs av rök och matos. Gasolgrillar är vanligtvis tillåtna, även om de kan generera mer rök och matos jämfört med elgrillar. Det finns i dessa fall ofta regler angående storleken på gasoltuber och hur dessa ska förvaras.

Innan grillsäsongen påbörjas är det viktigt att kontrollera vilka regler som gäller i just din bostadsrättsförening. Som alltid är det även bra att stämma av med grannar innan grillen dras i gång och matos sprider sig in genom öppna fönster och balkongdörrar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bistår vidare med råd kring brandsäkerhet vid grillning på balkong, www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/brandsakerhet-i-hemmet/grilla-pa-tomt-eller-balkong.

Kontakta oss!

Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning för bostadsrättsföreningar, även för föreningar som inte är medlemmar i HSB och övriga fastighetsägare. Läs mer om vårt erbjudande och kontakta oss här. Tillsammans går vi igenom ditt ärende och ger er det stöd ni behöver.

Om ni är medlemmar i HSB, förtroendevalda eller anställda inom HSB kan du även ringa HSBs juridiska rådgivning på 0771 472 472. Via rådgivningen får du kostnadsfri generell juridisk rådgivning inom HSBs verksamhetsområde.

Ämnen

Kontakter

Agnes Zetterblad

Agnes Zetterblad

Fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden