Följ HSB Riksförbund

Har du juridiska frågor kopplade till ditt boende? Ring till HSB Medlemsrådgivning!

Blogginlägg   •   Feb 08, 2019 09:00 CET

Fotograf: Magnus Glans

HSB Riksförbund erbjuder juridiskt stöd till alla medlemmar i HSB, såväl enskilda medlemmar som bostadsrättsföreningar. HSB Medlemsrådgivning bemannas av juriststudenter, som under år 2018 tog emot nästan 10 000 samtal.

Som medlem i HSB behöver du faktiskt bara lyfta luren för att få kompetent juridisk rådgivning. HSB Medlemsrådgivning är en mycket värdefull medlemsförmån om en knepig situation med koppling till boendet uppstår. Medlemmar som har frågor som rör familjerätt kan genom oss få kontakt med vår samarbetspartner Familjens Jurist.

Den juridiska avdelningen på HSB Riksförbund har unika kunskaper och erfarenheter av bostadsrätts- och hyresrättsjuridik. Genom HSB Medlemsrådgivning erbjuds HSBs medlemmar kostnadsfri generell juridisk rådgivning. Den som ringer kan i princip ställa frågor om vad som helst som rör boendet.

HSB Medlemsrådgivning bemannas av elva juriststudenter som genom sina studier har goda juridiska kunskaper, vilka kompletteras med kontinuerlig utbildning av HSB Riksförbunds jurister. Elin Redner Biving är juriststudent på den sjunde terminen vid Stockholms universitet. För Elin Redner Biving innebär rollen som medlemsrådgivare följande.

"För mig innebär det att vara vägledande och stöd för dem medlemmar som ringer in. Jag ser mig själv lite som ett bollplank för den som ringer och gör alltid mitt bästa för att styra in personen på rätt spår. Ibland är det frågor av enklare karaktär där man kan ge klarare svar medan det ibland är frågor som är mer invecklade och komplicerade. Vid sådana frågor innebär arbetet som medlemsrådgivare att ge så goda svar man kan, men också att vägleda personen vidare till nästa steg."

Jacob Lindberg studerar för tillfället sin femte termin på juristprogrammet vid Stockholms universitet. Jacob Lindberg berättar varför han tycker att HSB Medlemsrådgivning är en viktig medlemsförmån.

"Många frågor som kommer in kan jag förstå känns lite bökiga om man inte har någon förkunskap. Juridik kan kännas lite snårigt. Det finns då ett stort värde att kunna vända sig till någon och få ett generellt svar på alla olika frågor som kommer upp när man är med i en bostadsrättsförening samt rättigheter och skyldigheter som är kopplat till detta."

Medlemsrådgivaren Ida Westermark arbetar vid sidan av sina juridikstudier på Uppsala universitet. Hon berättar om vilka frågor som kommer till HSB Medlemsrådgivning.

"Det är en väldigt blandad mängd frågor som kommer upp. En relativt vanlig fråga är störningar från grannar. Andra vanliga frågor gäller bland annat ansvarsfördelningen mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsförening, exempelvis vem som ansvarar för vad vid en vattenskada."

Många som ringer till HSB Medlemsrådgivning önskar ett skriftligt svar på sin fråga. Rådgivningen sker undantagslöst per telefon, men kan i många fall finns ett skriftligt svar på frågan finnas här på bloggen. 

Kontakta oss

Medlemmar i HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs medlemsrådgivning för generell juridisk rådgivning. Ring 0771 472 472.

HSBs jurister kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning, klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.