Gå direkt till innehåll
Hjälp att räkna om andelstal för bostadsrätt

Blogginlägg -

Hjälp att räkna om andelstal för bostadsrätt

Vilken årsavgift respektive bostadsrätt i föreningen ska betala räknas fram utifrån den fördelningsgrund för årsavgift som föreningen tillämpar.

Om er förening är medlem i HSB och därmed har HSB normalstadgar för bostadsrättsföreningar så framgår det i första meningen i § 11 vilken som är föreningens fördelningsgrund för årsavgiften. I paragrafen står det antingen att årsavgiften fördelas mellan bostadsrättslägenheterna ”i förhållande till lägenheternas andelstal ” eller ”i förhållande till lägenheternas insats”.

Vad baseras andelstalet på?

Hur andelstalen i föreningen är satta kan ibland vara svårt att lista ut i efterhand. Det kan vara olika faktorer som påverkar andelstalets storlek, såsom till exempel lägenhetens antal kvadratmeter, läge i fastigheten (våningsplan, störande läge med mera), insatsernas storlek eller om det är en bostadsrätt avsedd som lokal eller bostad.

När kan andelstal behöva ändras?

Om en helt ny bostadsrätt ska upplåtas i föreningen så behöver ett andelstal räknas fram för den nya bostadsrätten och samtliga andelstal ändras något. Detta då den totala summan av andelstalen i föreningen enligt vår uppfattning alltid ska vara 100 %.

En annan situation då nya andelstal kan behöva räknas fram är om en bostadsrättslokal ska göras om till en bostadsrätt upplåten som bostad. Andelstalet för en bostadsrättslokal brukar nämligen ligga betydligt högre än andelstalet för en bostadsrätt upplåten som bostad bestående av samma antal kvadratmeter.

Hur fattas beslut om ändring av andelstal?

Om föreningen har andelstal som fördelningsgrund för årsavgiften så brukar det framgå av föreningens stadgar hur beslut om ändring av andelstalen ska fattas. Av § 11 i HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar framgår att om ändringen av andelstalen medför ändring av det inbördes förhållandet mellan andelstalen så krävs ett stämmobeslut med minst två tredjedelars majoritet av de röstande på stämman.

Hjälp att räkna fram nya andelstal

Juristerna på HSB Riksförbund hjälper er gärna att se över hur andelstalen är beräknade, räkna fram nya andelstal och även rådgöra kring hur beslut om nya andelstal ska fattas. Detta hjälper vi er gärna med oavsett om ni är medlemmar i HSB eller inte.

Kontakta oss

Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning på telefonnummer 0771-472 472 för generell juridisk rådgivning.

HSBs jurister bistår gärna er bostadsrättsförening (både medlemsföreningar, föreningar som inte är medlemmar och övriga fastighetsägare) med specifik juridisk rådgivning eller företräder er som ombud, klicka här för kontaktuppgifter eller om ni vill veta mer.

Ämnen

Kontakter

Eva Berg

Eva Berg

Förenings- och fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden