Gå direkt till innehåll
Installation av laddstolpar på bostadsrättsföreningens mark

Blogginlägg -

Installation av laddstolpar på bostadsrättsföreningens mark

Elbilar och laddbara hybridbilar blir allt mer populära i Sverige vilket bidrar till en ökad efterfrågan på laddstolpar. Även inom bostadsrättsföreningar efterfrågas fler laddstolpar, eftersom bostadsrättshavare helt enkelt vill kunna ladda sina bilar på ett smidigt sätt i anslutning till boendet. En vanlig (och oväntat klurig) fråga är hur en bostadsrättsförening ska gå till väga för att installera laddstolpar och närmare bestämt hur beslut om installationen ska fattas. Vad säger egentligen lagen? HSBs fastighetsjurist Elin Redner Biving reder ut vad som gäller.

Större förändringar kräver stämmobeslut
I bostadsrättslagens 9 kapitel 15 § anges att beslut om en "väsentlig förändring" av föreningens hus eller mark med anledning av om-, till- eller nybyggnation kräver beslut på föreningsstämman. Vad som utgör en sådan väsentlig förändring framgår dock inte uttryckligen av lagen och föreningen måste göra en bedömning i varje enskilt fall.

För att bedöma om en åtgärd utgör en väsentlig förändring bör föreningen bland annat titta på åtgärdens omfattning och vilka ekonomiska åtaganden som följer med åtgärden. Ibland kan det vara nödvändigt att i ett tidigt skede vända sig till en jurist för att få hjälp att göra bedömningen.

Beslut om den löpande förvaltningen = styrelsebeslut

Beslut om underhåll och reparationer av föreningens hus och mark fattas normalt av styrelsen inom ramen för den löpande förvaltningen. Styrelsen har dock möjlighet att ta upp en fråga på föreningsstämman för beslut, om det råder osäkerhet kring själva beslutsfattandet. Om styrelsen är osäker på sin behörighet kan den alltså ta det säkra före det osäkra och hänskjuta frågan till föreningsstämman.

Stämmobeslut eller styrelsebeslut? Det beror på!

Installation av laddstolpar anses inte utgöra underhåll eller reparation av föreningens hus och mark och är således inget som faller in inom den löpande förvaltningen. Frågan blir då om åtgärden istället träffas av bestämmelsen i 9 kapitlet 15 § bostadsrättslagen och därav kräver ett stämmobeslut.

Det kan konstateras att rättsläget i dagsläget är något oklart avseende bostadsrättsföreningars beslutsfattande kring installation av laddstolpar; lagstiftaren och domstolarna har helt enkelt inte hunnit uttala sig om hur man ska se på saken. I lagkommentaren till ovan nämnda bestämmelse i bostadsrättslagen anges exempel på vad som kan anses utgöra en väsentlig förändring. Att föreningen byter ut en fungerande entréport i standardförbättrande syfte anses inte utgöra en väsentlig förändring, medan installation av en ny sophantering däremot anses utgöra en väsentlig förändring. HSBs bedömning är att installation av laddstolpar hamnar någonstans mittemellan dessa två exempel i lagkommentaren.

Om det rör sig om förhållandevis få laddstolpar som ska installeras på redan befintliga garageplatser/parkeringsplatser och den faktiska kostnaden för föreningen inte utgör en större investering bör styrelsen själv kunna fatta beslut i frågan; det borde omfattas av styrelsens behörighet. Det ska dock återigen understrykas att rättsläget än så länge är oklart i frågan. För att vara helt på den säkra sidan bör beslutet fattas av föreningsstämman.

Om bostadsrättsföreningens styrelse väljer att självmant fatta beslut om installation av laddstolpar ska styrelsen vara medveten om att det kan komma invändningar från medlemmarna om att åtgärden utgör en väsentlig förändring (och att beslutet därför fattats på ett felaktigt sätt). Om styrelsen bedömer att majoriteten av medlemmarna är positivt inställda till installationen och därav kommer rösta igenom ett beslut om laddstolpar kan det därför vara klokt att låta föreningsstämman fatta beslutet. På så sätt utesluter bostadsrättsföreningen att beslutet fattas på felaktigt sätt. Med det sagt är det inte heller direkt juridiskt fel att styrelsen på egen hand fattar beslut i frågan.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan det först och främst konstateras att rättsläget är oklart. Det är med andra ord inte fastställt exakt vad som gäller rent juridiskt. HSB bedömer dock att styrelsen i en bostadsrättsförening bör kunna fatta beslut om installation av laddstolpar på egen hand i vissa fall, men en bostadsrättsförening som vill vara helt säker på att beslutet är juridiskt korrekt bör fundera på om beslutet inte borde tas av föreningsstämman istället.

Ska ni installera laddstolpar i er förening? Hör av er till oss för närmre rådgivning kring just era förutsättningar!

Kontakta oss

Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning på telefonnummer 0771-472 472 för generell juridisk rådgivning.

HSBs jurister bistår gärna er bostadsrättsförening (både medlemsföreningar, föreningar som inte är medlemmar och övriga fastighetsägare) med specifik juridisk rådgivning eller företräder er som ombud, klicka här för kontaktuppgifter eller om ni vill veta mer.

Ämnen

Kontakter

Agnes Zetterblad

Agnes Zetterblad

Fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden