Gå direkt till innehåll
Kort info till Brf:er om ny kamerabevakningslag

Blogginlägg -

Kort info till Brf:er om ny kamerabevakningslag

Den nya kamerabevakningslagen, som föreslås träda ikraft 1 augusti 2018, innebär bland annat att kravet på tillstånd att bedriva kamerabevakning praktiskt taget slopas för bostadsrättsföreningar. Dock ökar kraven på hur hantering av bildmaterialet får ske.

Kamerabevakning ska nu i stort sett ske med beaktande av två lagar. Dataskyddsförordningen (25 maj 2018) och kamerabevakningslagen (1 aug 2018).

För att genomföra kamerabevakning krävs det att föreningen:

  1. Gjort en intresseavvägning och kommit fram till att intresse att kamerabevaka väger tyngre än enskilda personers personliga integritet (laglig hantering).
  2. Hanterar det inspelade materialet i enlighet med dataskyddsförordningen.
  3. Har en god säkerhetsnivå (IT och arbetsrutiner)
  4. Lämnar tydlig information.
  5. Gör regelbunden uppföljning.

Intresseavvägning

Som utgångspunkt får kamerabevakning ske om det finns en laglig grund för bevakningen och om personuppgifterna behandlas på ett lagligt sätt, det vill säga i enlighet med dataskyddsförordningen, kamerabevakningslagen och andra tillämpliga regler.

Enligt GDPR är den aktuella lagliga grund för kamerabevakning en intresseavvägning.

Kamerabevakning kan inte bygga på rena spekulationer om att det kan förekomma eventuell brottslighet eller misskötsamhet. Det ska finnas ett klart och berättigat skyddsvärt intresse att förebygga brott, underbygga rättsliga anspråk eller komma till rätta med störningar.

Hantering av material

Hanteringen av det inspelade materialet ska i regel betraktas som personuppgifter. Föreningens behandling av personuppgifterna ska ske i överensstämmelse med dataskyddsförordningen. Dataskyddsförordningen är ett omfattande regelverk vars primära syfte är att skydda individers personliga integritet.

God säkerhetsnivå

Det finns även en aspekt av allmän säkerhet och IT-säkerhet. Föreningen ska kunna säkerställa att materialet inte läcker ut till obehöriga och deras tekniska system och deras interna rutiner klarar av att leva upp till detta krav. Till exempel kan detta göras genom att föreningen ser till att man har rätt tekniska hårdvara, mjukvara och att nätverket uppnår en viss säkerhetsstandard samt att det endast finns ett visst begränsat antal personer som har möjlighet att bereda sig tillgång till materialet.

Lämnar tydlig information

Upplysning om att kamerabevakning sker ska lämnas genom tydlig skyltning. För det fall det sker även ljudupptagning ska även detta framgå tydligt.

Regelbunden uppföljning

Regelbunden uppföljning krävs för att se till att föreningen lever upp till lagens krav. När det gäller kamerabevakning handlar uppföljningen främst om att säkerställa att ändamålet med kamerabevakningen fortfarande är aktuellt. Om ändamålet har förändrats på så sätt att det inte är aktuellt kan kamerabevakningen bli olaglig.

Vi kan hjälpa er!

HSB:s jurister kan nu erbjuda en bedömning om det finns förutsättningar för fastighetsägare att bedriva kamerabevakning. Bedömningen har ett fast pris och ni får alltid en direktkontakt med handläggande jurist.I det fasta priset ingår:
- Digitalt videomöte med jurist (30 minuter).
- Skriftlig bedömning av era förutsättningar att bedriva kamerabevakning.
- En mall för att informera om kamerabevakning.

Fast pris för bedömningen är 5 500 kronor, exklusive moms, för bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB, annars 6 500 kronor, exklusive moms. Välkommen att ta del av erbjudandet genom att skicka in en förfrågan här.

    Ämnen

    Kontakter

    Kawa Zolfagary

    Kawa Zolfagary

    Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
    André Johansson

    André Johansson

    Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

    Presstjänst

    Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

    HSB Riksförbund

    HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

    HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

    ca 677 000 medlemmar
    ca 4 100 bostadsrättsföreningar
    ca 35 000 förtroendevalda
    24 regionala HSB-föreningar

    HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

    HSB Riksförbund
    Box 8310
    104 20 Stockholm
    Sweden