Gå direkt till innehåll
Livat i midsommar?

Blogginlägg -

Livat i midsommar?


Dags för ännu en högtid och många ser fram emot att bjuda hem sina vänner på midsommarfest med god mat, dans runt stången och kanske festligheter långt in på natten. Skoj ska vi ha men även tänka på alla grannar kanske inte uppskattar festen lika mycket och lika långt in på natten.

Tänk på grannarna

Vid högtider får man generellt sett ha en något högre tolerans för att det förekommer fester i sitt grannskap. Som festordnande granne bör man däremot tänka till både före och under festen för att hålla störningar på en minimal nivå. Att inleda med att prata med sina grannar kring att man tänker hålla en fest är ett bra första steg. Under festen kan man vidare försöka hålla i minnet att ljudnivån på både musik och prat har en tendens att öka ju senare festen håller på och vara lite vaksam på vänner som gärna höjer musiken.

Som granne som blir störd av fest är ett bra första steg att tala med den störande grannen. Om man tycker att det känns lite obekvämt att knacka på under festen fungerar det oftast bra att ta ett samtal med grannen dagen efter och berätta om sin upplevelse. Vid grövre störningar, om en fest exempelvis verkar ha spårat ur helt, ringer man däremot naturligtvis polisen.

Om en granne fortsätter att störa sin omgivning är det viktigt att man som granne noterar vilken typ av störningar det rör sig om och vid vilka tidpunkter det har pågått.

Styrelsens ansvar att agera

Om grannen inte upphör med störningarna efter det att man talat med denne får vänder man sig till styrelsen som då får agera. Det ligger inom styrelsens förvaltningsuppdrag att vidta olika former av åtgärder när en bostadsrättshavare anmäler störningar. Styrelsen kan då inleda med ett samtal med den störande bostadsrättshavaren och uppmana denne att upphöra med störningarna.

Om en bostadsrättshavare inte upphör med sitt störande beteende får styrelsen för föreningens räkning tillställa denne en anmodan om att vidta rättelse, en formell skrift i vilken styrelsen påpekar vilka störningar som har skett, en uppmaning att upphöra med störningarna samt konsekvenserna av att inte upphöra med störningar. En kopia av anmodan sänds då även till socialnämnden i kommunen.

Om bostadsrättshavaren ändå inte upphör med störningarna kan det finnas grund för att säga upp bostadsrättshavarens nyttjanderätt till bostadsrätten. Det innebär att bostadsrättshavaren inte får bo kvar och lägenheten kan komma att tvångsförsäljas. Det är som tur är inte så vanligt att det behöver gå så långt. De flesta bostadsrättshavare brukar förstå allvaret efter ett samtal från en granne eller åtminstone efter samtal med styrelsen.

Med en tanke på grannarnas välbefinnande i bakhuvudet ska vi naturligtvis njuta av midsommaren i goda vänners lag.

Glad midsommar!

Kontakta oss
Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning på telefonnummer 0771 472 472. Vi kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning mot löpande räkning. Klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.

Ämnen

Kontakter

Stefan Parre

Fastighets- och Bolagsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden