Gå direkt till innehåll
Måste jag städa soprummet? Och får jag ta lampan jag hittade där?

Blogginlägg -

Måste jag städa soprummet? Och får jag ta lampan jag hittade där?

Ordningen i grovsoprummet är en källa till irritation och konflikter grannar emellan. Det kan gälla alltifrån att skräp inte sorteras rätt till att någon plockar med sig saker hem därifrån. Nedan reder vi ut två vanligt förekommande frågor om soprum.

Kan inte tvinga boende att städa

En del bostadsrättsföreningar som har mycket problem med sina grovsoprum upprättar ett städningsschema, där alla bostadsrättshavare får ansvar för att en viss dag städa i grovsoprummet. Det kanske kan vara ett incitament för de boende att sköta sig bättre i grovsoprummet och givetvis spar det föreningen pengar genom att slippa anlita någon för att sköta städningen. Dock ska man vara medveten om att den bostadsrättshavare som inte vill delta i städschemat inte kan tvingas till det.

Grovsoprummet är en yta i fastigheten som ligger under föreningens underhållsansvarsområde. Bostadsrättsföreningen kan aldrig, mot en bostadsrättshavares vilja, föra över ett underhållsansvar på denne beträffande de områden som bostadsrättsföreningen enligt lag har ett underhålls- och reparationsansvar för.

Ej tillåtet att ta saker ur grovsoprummet

En fråga som kommer upp emellanåt är just om det okej att ta någonting man hittar i grovsoprummet, till exempel en slängd lampa. Man kan resonera som så att det ändå är någonting som den tidigare ägaren inte önskat behålla och därmed tycka att det är okej att ta det som har slängts där. Att saker och ting återanvänds gynnar förstås även miljön. MEN juridiskt sett så begår du faktiskt ett brott om du tar saker från grovsoprummet. De saker som har slängts där anses nämligen tillhöra fastighetsägaren, det vill säga bostadsrättsföreningen.

Om du vill verka för att saker inte slängs i onödan i just din bostadsrättsförening kan du lämna förslag till styrelsen om att införa en speciell ”byteshörna” i grovsoprummet (där man kan lämna sådana saker som man är okej med att någon annan tar hand om) eller att anordna prylbytardagar.

Kontakta oss

Medlemmar i HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs medlemsrådgivning för generell juridisk rådgivning. Ring 0771 472 472. Tillsammans går vi igenom ärendet och ser till att ni får rätt stöd.

HSBs jurister bistår gärna er bostadsrättsförening (både medlemsföreningar, föreningar som inte är medlemmar och övriga fastighetsägare) med specifik juridisk rådgivning eller företräder er som ombud, klicka här för kontaktuppgifter eller om ni vill veta mer. 

Ämnen

Kontakter

Maria Lyckesjö

Maria Lyckesjö

Presskontakt pressekreterare 070-771 43 00
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden