Gå direkt till innehåll
​Parkering och garage - vilka regler gäller?

Blogginlägg -

​Parkering och garage - vilka regler gäller?

Tillgång till en egen plats att ställa bilen är för många en förutsättning för att vardagen ska gå ihop. Parkerings- och garageplatser är därför ett hett ämne i många föreningar. Vi kommer i denna text att reda ut hur platserna får fördelas mellan medlemmar och vilket besittningsskydd ens plats har.

Det är styrelsen som sköter den löpande förvaltningen i föreningen och handlägger därför ärenden kring parkeringsplatser. Likhetsprincipen gäller mellan föreningen och föreningens medlemmar. Därför brukar vi rekommendera att föreningar använder sig av någon form av policy som säkerställer en rättvis fördelning av parkeringsplatser.

En garageplats är en parkering som är en del av en byggnad (fyra väggar och ett tak). För garageplatser gäller reglerna om lokalhyra. En lokalhyresgäst har ett indirekt besittningsskydd, vilket innebär att hyresgästen kan sägas upp men att denne då kan ha rätt till skadestånd.

En parkeringsplats är en parkering som inte är en del av en byggnad utan ligger direkt på marken. Parkeringsplatser omfattas av reglerna kring lägenhetsarrende. Lägenhetsarrende är en nyttjanderätt utan besittningsskydd. Det innebär att om arrendet sägs upp i enlighet med avtalet måste arrendatorn (den som hyr platsen) flytta, utan någon rätt till ersättning.

Om det saknas en avtalad uppsägningstid ska avtalet säga upp senast 6 månader innan 14 mars. 14 mars är nämligen "fardagen" vilket är en gammal kvarleva från 1734 års lag. 

När det gäller benefika nyttjanderätter, alltså om garage- eller parkeringsplatser upplåts utan krav på betalning, finns det inte heller här något besittningsskydd. Föreningen kan alltså säga upp en sådan nyttjanderätt utan några speciella anledningar. För benefika nyttjanderätter gäller s.k. skälig uppsägningstid. 

Ämnen

Kontakter

Maria Lyckesjö

Maria Lyckesjö

Presskontakt pressekreterare 070-771 43 00
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden