Blogginlägg -
Rättsskyddet – försäkring som kan täcka kostnader när föreningen hamnar i tvist
Även om de flesta bostadsrättsföreningar i möjligaste mån vill undvika det så kan de hamna i en tvist. En tvist kan bland annat uppstå mellan föreningen och en bostadsrättshavare, en anlitad entreprenör, eller en hyresgäst. Att hantera en tvist är tidskrävande och kräver många gånger juridisk kompetens i ett flertal frågor. Att rekommendera är oftast att anlita ett juridiskt ombud. Det många inte känner till är att det finns möjlighet att få ersättning för kostnaderna för det juridiska ombudet genom rättsskydd som ofta ingår i föreningens fastighetsförsäkring.
Vad är rättsskydd
I en bostadsrättsförenings fastighetsförsäkring ingår ofta något som kallas rättsskydd. Exakt vad som gäller för rättskyddet skiljer sig mellan olika försäkringsbolag och från fall till fall. För att veta hur just er förenings försäkring ser ut rekommenderar vi att ni går igenom ert försäkringsbrev och försäkringsvillkor. Generellt kan sägas att rättsskyddet ersätter bostadsrättsföreningens ombudskostnader (kostnader för advokat eller annan juridisk rådgivare som representerar föreningen i tvisten) och motpartens rättegångskostnader som föreningen kan bli ålagd att betala om den förlorat ett mål hos domstolen.
För att det ska bli aktuellt att kunna ta rättsskyddet i anspråk måste en tvist enligt definitionen i försäkringsbolagens villkor ha uppstått. Enkelt sammanfattat har en tvist uppstått när föreningen har riktat ett krav mot någon och den personen eller företaget har bestridit kravet. Det kan också vara så att föreningen har fått ett krav riktat mot sig som föreningen har bestritt, även då har vanligen en tvist uppstått.
Att ansöka om rättsskydd
För att ansöka om rättsskydd behöver föreningen anlita ett juridiskt ombud, oftast en advokat eller jurist. Ombudet gör sedan en skriftlig ansökan om rättsskydd till försäkringsbolaget. I första steget gör ombudet en ansökan om att föreningen vill ta sitt rättsskydd i anspråk. Försäkringsbolaget prövar därefter om förutsättningarna är uppfyllda för att bevilja ersättning. Om svaret är ja, får det anlitade ombudet meddelande om det från försäkringsbolaget. Det vanligaste är dock att själva ersättningen från försäkringsbolaget inte betalas ut förens tvisten är avslutad. Tvisten kan avslutas bland annat genom att domstolen meddelar en dom i målet eller att parterna träffar en förlikning. Därefter gör ombudet en ansökan om utbetalning av rättsskydd, som kan betalas ut direkt till föreningen eller via ombudet.
Det kan vara bra att känna till att föreningen får betala en självrisk och att villkoren innehåller någon form av maxtax för hur stor ersättning som kan betalas ut.
Sammanfattning
Rättsskydd är en viktig del av en bostadsrättsförenings försäkringsskydd. Genom att förstå hur rättsskyddet fungerar och hur man ansöker om det, kan föreningen vara bättre förberedd på att hantera juridiska utmaningar. För att närmare ta reda på vad som gäller för just er föreningen behöver ni gå igenom föreningens försäkringsbrev och tillhörande försäkringsvillkor.
Behöver din bostadsrättsförening juridisk hjälp?
Vi har lösningen för er! Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning för bostadsrättsföreningar, även för föreningar som inte är medlemmar i HSB och övriga fastighetsägare. Läs mer om vårt erbjudande och kontakta oss här. Tillsammans går vi igenom ditt ärende och ger er det stöd ni behöver.
Om ni är medlemmar i HSB, förtroendevalda eller anställda inom HSB kan du även ringa HSBs juridiska rådgivning på 0771 472 472. Via rådgivningen får du kostnadsfri generell juridisk rådgivning inom HSBs verksamhetsområde.