Gå direkt till innehåll
Särskilt allvarliga störningar - vad innebär det?

Blogginlägg -

Särskilt allvarliga störningar - vad innebär det?

Enligt bostadsrättslagen måste bostadsrättshavaren se till att användningen av lägenheten inte orsakar störningar för omgivningen. Men vad händer när störningen är så allvarlig att den hotar att försämra bostadsmiljön betydligt? I detta blogginlägg diskuterar vi vad som klassificeras som särskilt allvarliga störningar enligt lag och praxis, och hur bostadsrättsföreningar bör agera i sådana situationer, med särskild hänsyn till en färsk dom från Svea hovrätt.

Störningar och särskilt allvarliga störningar

Enligt bostadsrättslagen måste bostadsrättsinnehavaren säkerställa att användningen av lägenheten inte orsakar störningar som är skadliga för hälsan eller allvarligt försämrar bostadsmiljön för omgivningen. Störningar kan omfatta en rad olika obehag, såsom ljudstörningar av hög musik eller illaluktande soppåsar i trapphuset. Vid sådana störningar ska bostadsrättsföreningen omedelbart ålägga bostadsrättshavaren att vidta rättelse. Vidtar bostadsrättshavaren inte rättelse är bostadsrätten förverkad och föreningen berättigad att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning.

Är det däremot fråga om särskilt allvarliga störningar finns en möjlighet för bostadsrättsföreningen att säga upp bostadsrättshavaren även om bostadsrättshavaren inte har uppmanats att vidta rättelse. Vad som avses med en särskilt allvarlig störning framgår dock inte av bostadsrättslagen och lagstiftaren har lämnat till bostadsrättföreningen att göra den bedömningen.

Särskilt allvarliga störningar i praxis

Att bedöma vad som ska anses utgöra en särskilt allvarlig störning är inte helt enkelt, särskilt inte i beaktande av konsekvenserna det kan komma att innebära för en bostadsrättshavare. Därför bör man vända sig till domstolspraxis för vägledning.

I en ny dom från Svea hovrätt 2024-01-26 (mål T 4685–23) behandlas denna fråga, det vill säga vad som faktiskt utgör en särskilt allvarlig störningenligt bostadsrättslagen. Enligt förarbetena till lagen bör bestämmelserna om störningar i boendet tolkas på samma sätt som motsvarande bestämmelser i hyreslagen. Detta innebär att domstolspraxisen för hyresförhållanden blir vägledande för bedömningen av störningar i bostadsrättsförhållanden. I praxis har det fastställts att allvarliga brott som är kopplade till boendet, såsom mordbrand eller våldshandlingar riktade mot boende eller de som påpekar störningar, utgör särskilt allvarliga störningar. Även hot om våld eller enstaka våldshandlingar kan klassificeras som sådana om de når en viss grad av allvar.

I det aktuella fallet hade en bostadsrättshavare misshandlat sin granne som också var styrelseledamot, vilket fastställdes i en brottmålsdom med fyra månaders fängelse som konsekvens. Hovrätten tog i beaktande att gärningen var riktad bostadsrättshavarens granne samt att gärningen skedde i direkt anslutning till grannens bostad. Hovrätten kom fram till bedömningen att misshandeln skulle ses som en särskilt allvarlig störning enligt bostadsrättslagen. Hovrätten poängterade därtill att bedömningen gällde oavsett om gärningen hade haft med grannens uppdrag som styrelseledamot att göra eller inte.

Restriktiv tillämpning

Hovrätten konstaterar, i samma avgörande som ovan, också att förlusten av ens bostad är en mycket ingripande åtgärd för den enskilde, och därför bör möjligheten att förverka nyttjanderätten till en bostadsrätt utan en rättelseanmaning innan tillämpas restriktivt. En bedömning måste göras i varje enskilt fall, utifrån det enskilda fallets omständigheter.

Avslutningsvis ger domen från Svea hovrätt oss en inblick i hur särskilt allvarliga störningar definieras och tillämpas i enlighet med bostadsrättslagen. Att misshandla din granne kan innebära en sådan särskilt allvarlig störning som inte kräver en rättelseanmodan innan uppsägning kan ske. En bedömning måste dock göras i det enskilda fallet och eftersom en eventuell efterföljande rättslig prövning kan resultera i att störningarna inte anses som särskilt allvarliga, bör bostadsrättsföreningen ta hjälp av en jurist för att göra bedömningen och även överväga att anmana bostadsrättshavaren att vidta rättelse innan uppsägning ändå.

Behöver din bostadsrättsförening juridisk hjälp?

Upplever ni problem med störningar i er bostadsrättsförening? Behöver ni vägledning kring hur ni ska hantera de? Kontakta oss för hjälp! Vi erbjuder skräddarsydd rådgivning för bostadsrättsföreningar, även för föreningar som inte är medlemmar i HSB och övriga fastighetsägare. Läs mer om vårt erbjudande och kontakta oss här. Tillsammans går vi igenom ert ärende och ger er det stöd ni behöver.

Om ni är medlemmar i HSB, förtroendevalda eller anställda inom HSB kan ni även ringa HSBs juridiska rådgivning på 0771 472 472. Via rådgivningen får ni kostnadsfri generell juridisk rådgivning inom HSBs verksamhetsområden.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jennifer Rudepalm

Jennifer Rudepalm

Fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden