Gå direkt till innehåll
​Social housing har ökat med 200 procent på tio år

Blogginlägg -

​Social housing har ökat med 200 procent på tio år

"Så här mycket folk hade det inte varit här för tio år sedan, det kan jag garantera." Professor Bo Bengtsson, IBF, blickar ut över ett fullsatt Fores. Strax innan har Anna Granath Hansson, forskare KTH, berättat om sin avhandling om social housing och affordable housing med utgångspunkt från Tyskland. 

Ja, Bo är något på spåren. Så kallad social housing har väl inte nämnts lika ofta i svensk bostadsdebatt sedan barnrikehusen på 30- och 40-talet. Det har länge varit ett rött skynke i bostadsdebatten. Under många år har social housing har varit lika långt från den bostadspolitiska agendan som tanken på att återinföra subventionssystemet från miljonprogramtiden.

En sökning i mediearkivet visar att social housing nämnts 300 gånger det senaste året. För tio sedan var antalet träffar bara 100. Skiftet har helt klart skett. Ett skifte som beror på att vi har besvärande svårt att hitta hem till människor med begränsade inkomster. Hur många års brist av social bostadspolitisk till slut tagit ut sin rätt. Man börjar blicka mot andra länder, man letar i papperskorgen och man arrangerar seminarier som trevande närmar sig frågan.

Det är väl där vi är: det trevas. För några förslag som skulle benämnas social housing, ja, dit är det långt kvar. Det märktes också i den efterföljande politiska debatten mellan Mats Green (M) och Alf Karlsson (MP). Inga förslag i frågan, mer ett försiktigt resonerande.

Även HSB har arrangerat seminarium om social housing. Då var det bara forskare i panelen. Men ändå bra brytning i debatten. Vad de sa kan man läsa och se här. Oavsett intresse och vad man anser i frågan kan man vara säker på en sak: frågan kommer knappast vara mindre om tio år.  

Ämnen

Kategorier

Kontakter

André Johansson, tillbaka från semester 12 aug

André Johansson, tillbaka från semester 12 aug

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden