Blogginlägg -
Tänk på dina grannar under nyår!
Snart är 2022 över och många kommer fira in det nya året med middag och kanske lite fest. Men för oss som bor i bostadsrättsföreningar och som har grannar nära inpå är det viktigt att vi skänker en extra tanke av omsorg till våra grannar. För även om någon vill fira in det nya året sent inpå småtimmarna, är det inte säkert att grannen känner samma entusiasm inför nyårsfirandet.
Vid nyår får gränsen för vad som utgör en störning anses vara något högre än vanligt. Men med det sagt måste man ändå tänka på att inte avfyra raketer allt för långt efter midnatt, ha allt för hög musik sent inpå natten eller bidra till allmänt stök eller skadegörelse. För även om det är nyår kan dessa händelser utgöra störningar. Gällande raketer krävs också tillstånd från polisen för att få skjuta raketer på nyår.
Bedömningen av huruvida en störning föreligger ska ske objektivt utan hänsyn till den drabbades personliga förutsättningar. Att en person exempelvis inte tål grannens balkongrökning på grund av sin astma eller att en person med sömnsvårigheter hålls vaken av fotsteg från grannen ovanför är alltså inte relevant för störningsbedömningen. Bedömningen ska ske utifrån vad som bör tålas i ett hus av typen man bor i. I ett flerbostadshus får man till exempel tåla att musik spelas, att barn med kolik skriker, att nattjobbare lagar mat och duschar mitt i natten samt att grannen röker på balkongen.
Några regler om när det ska vara tyst i en bostadsrättsförening finns inte men föreningen kan ha ordningsregler som ska förhålla sig till seden på den lokala orten. Om reglerna inte förhåller sig till ortens sed är reglerna utan verkan. Om en granne stör under nyår är det lämpligt att först knacka på och prata med grannen. Om ingen förbättring sker ska man anmäla störningen till styrelsen för bostadsrättsföreningen som sedan avgör hur man ska gå vidare.
Om störningarna inte upphör efter samtal med grannar eller föreningen ska föreningen skicka en anmodan om rättelse samt en kopia med rättelsen till socialnämnden. Om störningarna i detta skede inte upphör kan föreningen ha möjlighet att säga upp bostadsrättshavaren, vilket innebär att bostadsrättshavaren inte längre får bo kvar i bostadsrätten och bostadsrätten kan komma att tvångsförsäljas. Det förutsätter dock att det är fråga om oacceptabla störningar som inte upphör efter rättelseanmodan.
Så ta hand om er själva och era grannar under nyår och gott nytt år önskar vi på HSB Riksförbund!