Gå direkt till innehåll
Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

Blogginlägg -

Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.

Kallelse ska alltid anslås

Av § 16 i HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar framgår att kallelse sker ”genom anslag på lämplig plats inom bostadsrättsföreningens fastighet”. Det är viktigt att tänka på att detta är minimikravet för en kallelse enligt HSBs stadgar, det vill säga att kallelsen sätts upp på en anslagstavla, på entrédörren till vardera trappuppgång eller liknande plats.

Därutöver är det många bostadsrättsföreningar som även delar ut kallelsen till vardera bostadsrättslägenhet och några skickar också ut kallelsen till de mejladresser som man har tillgång till. Detta är alldeles lysande då fler medlemmar på så sätt har chans att verkligen få del av kallelsen, men glöm inte att alltid anslå kallelsen på lämplig plats.

Om utomstående närvarar krävs enhälligt beslut

Dagordningspunkt 5 på kallelsen till föreningsstämman är fråga om närvarorätt vid föreningsstämman.

Medlemmar, stämmofunktionärer, styrelse, revisorer, ombud och biträden har alltid rätt att närvara på föreningsstämman. Så snart en person kommer till stämman som inte hör till någon av dessa kategorier (exempelvis föreningens ekonom eller en entreprenör som föreningen avser att anlita) så behöver stämman fatta ett beslut om rätten för denne att närvara på stämman.

Det är viktigt att komma ihåg att ett sådant beslut förutsätter att samtliga röstberättigade som närvarar på stämman fattar beslutet enhälligt.

Glöm därför inte att vara väldigt noga vid själva avprickningen till stämman och ta noga ställning till vilken kategori personen tillhör och anteckna även de personer som är att betrakta som utomstående. Det är sedan stämmoordförandens uppgift att se till så att ett beslut fattas beträffande de utomståendes rätt att närvara.

Vid val fatta beslut om högsta antalet

När det gäller val av styrelseledamöter framgår det av § 21 i HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar att antalet ska vara ”lägst tre och högst elva styrelseledamöter med högst fyra suppleanter”.

Om en föreningsstämma har beslutat att styrelsen ska bestå av exempelvis högst 7 styrelseledamöter och en av ledamöterna väljer att avgå så har styrelsen möjlighet att avgöra om man anser att man kan hantera styrelsearbetet på kvarvarande sex personer eller om man behöver kalla till en extra stämma för att göra ett fyllnadsval (dock ej om styrelsens ordförande avgår – då denne alltid enligt HSBs normalstadgar ska utses av föreningsstämman).

Om en föreningsstämma däremot har beslutat att styrelsen ska bestå av 7 styrelseledamöter och en av ledamöterna avgår så är styrelsen skyldig att kalla till en föreningsstämma för fyllnadsval, för att alltjämt vara 7 ledamöter i enlighet med föregående stämmobeslut.

Motsvarande gäller vid val av revisorer och valberedning.

Glöm inte att på stämman vid respektive beslutspunkt vid val av styrelse, revisorer och valberedning formulera beslutet som att man väljer ett högsta antal.

Lycka till på vårens kommande stämmor!

Kontakta oss

Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning på telefonnummer 0771 472 472. Vi kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning mot löpande räkning. Klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.

Ämnen

Kontakter

Agnes Zetterblad

Agnes Zetterblad

Fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden