Gå direkt till innehåll
Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

Blogginlägg -

Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet. Som medlem kan du bland annat engagera dig genom föreningens stämma som är bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ, eller engagera dig genom att bli invald till föreningens styrelse som ansvarar för föreningens löpande förvaltning. Vad en bostadsrättsförening är, dess ändamål och verksamhet, sätter dock gränser för vad stämman och styrelsen kan besluta om. I det följande ska vi därför kika närmare på denna fråga.

Vad är bostadsrättsföreningens ändamål?

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars ändamål bland annat är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Ekonomiska föreningar är av kooperativ karaktär, vilket innebär att medlemmarna själva är engagerade i den ekonomiska verksamhet som föreningen bedriver. Karaktäristiskt för just bostadsrättsföreningar är att dessa, enligt bostadsrättslagen, även har till ändamål att upplåta lägenheter i föreningens hus med bostadsrätt. Många förknippar säkerligen en sådan upplåtelse med delar av ett flerfamiljshus. Objekten för upplåtelsen kan däremot avse såväl radhus som kedjehus eller andra småhus och mark i anslutning till dessa.

Medför ändamålet att det bara finns bostadsrätter i en bostadsrättsförening?

Även då bostadsrättslagen framhåller att en bostadsrättsförening har till ändamål att i föreningens hus upplåta lägenheter med bostadsrätt, saknas bestämmelser som hindrar bostadsrättsföreningar från att disponera vissa av föreningens lägenheter på annat sätt. Bostadsrättsföreningar kan exempelvis upplåta en del av bostadslägenheterna med hyresrätt, upplåta lokaler med hyresrätt, eller nyttja vissa gemensamma utrymmen som gemensamhetslokaler eller övernattningslägenheter.

Regleras bostadsrättsföreningens ändamål och verksamhet uteslutande genom lag?

Föreningens ändamål och verksamhet kommer inte bara till uttryck genom lag. I bostadsrättslagen framhålls att bostadsrättsföreningens stadgar ska innehålla uppgifter om den verksamhet som föreningen ska bedriva. Bostadsrättsföreningens verksamhet preciseras därmed även genom varje bostadsrättsförenings stadgar.

I HSBs normalstadgar från 2011 återfinns en sådan bestämmelse i stadgarnas andra paragraf, den så kallade ändamålsparagrafen. Det är denna paragraf som sätter ramen för bostadsrättsföreningens verksamhet. Där framgår att bostadsrättsföreningen har till ändamål att i bostadsrättsföreningens hus upplåta bostadslägenheter för permanent boende och lokaler åt medlemmar till nyttjande utan tidsbegränsning och därmed främja medlemmarnas ekonomiska intressen.

Vilken typ av verksamhet kan strida mot bostadsrättsföreningens ändamål?

Även då ändamålet för bostadsrättsföreningar kan sägas vara förhållandevis tillåtande och inte utesluta smärre avvikelser, kan viss verksamhet anses strida mot ändamålet. I en dom från Stockholms tingsrätt upphävde rätten ett stämmobeslut där stämman hade givit bostadsrättsföreningens styrelse i uppdrag att uppta ett lån för investering i fastigheter via ett fastighetsförvaltningsbolag. Enligt tingsrätten ansågs ett sådant beslut strida mot föreningens ändamål trots att syftet var att minska föreningens skattebelastning och möjliggöra en sänkning av avgifterna till den aktuella föreningen.

Innan stämman eller styrelsen fattar beslut i frågor som rör föreningens verksamhet bör man således ställa sig frågan vad en bostadsrättsförening egentligen är. Kan beslutet sägas stå i linje med föreningens ändamål eller inte?

Kontakta oss

Medlemmar, förtroendevalda och anställda hos HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning på telefonnummer 0771 472 472. Vi kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning mot löpande räkning. Klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.

Ämnen

Kontakter

Agnes Zetterblad

Agnes Zetterblad

Fastighetsjurist

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden