Gå direkt till innehåll
Vad gäller för genomförande av stämmor sedan de nya restriktionerna och rekommendationerna infördes?

Blogginlägg -

Vad gäller för genomförande av stämmor sedan de nya restriktionerna och rekommendationerna infördes?

*** UPPDATERING DEN 21 JANUARI 2022 ***

Den 20 januari 2022 meddelades att regeringen vill återinföra den tillfälliga stämmolagen från och med den 1 mars 2022. Bestämmelserna i den tillfälliga stämmolagen innebär bland annat att en stämma kan hållas antingen genom elektronisk uppkoppling i kombination med poströstning eller genom att medlemmarna deltar i stämman enbart genom poströstning.
_______________________________________________________________________________

I och med den ökade smittspridningen av covid-19 finns nya restriktioner och rekommendationer att beakta, vilka trädde i kraft den 12 januari respektive 19 januari 2022. Detta i kombination med att den tillfälliga stämmolagen upphört att gälla väcker många frågor i bostadsrättsföreningar, särskilt för de som har brutet räkenskapsår och ska genomföra stämmor den närmaste månaden. Det är komplexa regler som ställs mot varandra, men denna text har som ambition att reda ut de vanligaste frågorna.

Sedan den 1 januari 2022 gäller inte längre den tillfälliga stämmolagen som möjliggjorde stämmor genom enbart poströstning eller genom elektronisk uppkoppling i kombination med poströstning. HSB har tillsammans med Riksbyggen och Bostadsrätterna gjort en hemställan till regeringen att återinföra den tillfälliga stämmolagen. Justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons pressamordnare har uttalat sig om att det i nuläget inte är aktuellt att återinföra möjligheten till digitala stämmor men att regeringen följer utvecklingen noga och är beredd att återinföra lagen vid behov.

Att den tillfälliga stämmolagen upphört innebär att det nu endast finns tre sätt att genomföra stämmor i bostadsrättsföreningar. Det är viktigt att känna till vad som gäller vid de olika formerna av stämmor med anledning av nu rådande restriktioner.

1) Fysisk stämma

Innan pandemin var detta den vanligaste formen för att genomföra en stämma. Stämman ska hållas på den ort där styrelsen har sitt säte, vilket framgår av stadgarna.

Stämma i egen lokal eller utomhus

Vid allmän sammankomst där fler än 20 personer deltar tillåts enbart sittande deltagare. Varje sällskap får vara högst åtta personer och det ska vara minst en meter mellan sällskapen. Om fler än 50 personer deltar på den allmänna sammankomsten gäller det nyssnämnda och ett krav på vaccinationsbevis. Från och med den 19 januari 2022 får inte fler än 500 personer samlas på en allmän sammankomst.

En föreningsstämma torde inte vara att betrakta som en allmän sammankomst och omfattas därför inte av reglerna om allmänna sammankomster. HSB Riksförbund rekommenderar ändå att i möjligaste mån följa vad som gäller för allmänna sammankomster med undantag för kravet på vaccinationsbevis.

För det fall föreningen väljer att hålla stämman utomhus är det viktigt att ändå vidta smittskyddsåtgärder. Om stämman hålls utomhus är stämman dessutom att anse som en ”öppen stämma”, vilket kräver att deltagarna enhälligt röstar för att utomstående har rätt att närvara.

Stämma i hyrd lokal

I en hyrd lokal för privat sammankomst råder ett maxantal på 20 personer från och med den 19 januari 2022. En föreningsstämma är enligt länsstyrelsen normalt inte att betrakta som en privat sammankomst. HSB Riksförbunds rekommendation är här att söka vägledning i vad som gäller för allmänna sammankomster med undantag för krav på vaccinationsbevis.

En bostadsrättsförening behöver vid uthyrning av egna lokaler kontrollera vad lokalen ska användas till, det vill säga om det är en privat sammankomst eller inte.

2) Fysisk stämma i kombination med elektronisk uppkoppling

Det finns sedan tidigare möjlighet att kombinera en fysisk stämma med elektronisk uppkoppling. Det är en styrelsefråga att bestämma om stämman ska hållas på detta sätt.

Om stämman ska genomföras på detta kombinerade sätt måste den vara ”öppen”. Som tidigare nämnts kräver det att deltagarna på stämman enhälligt röstar för att utomstående har rätt att närvara.

Vad som gäller vid en helt fysisk stämma gäller även för fysiska stämmor i kombination med elektronisk uppkoppling.

3) Pappersstämma

I mindre bostadsrättsföreningar där det går att få godkännande av samtliga röstberättigade medlemmar är det möjligt att genomföra en pappersstämma. Det kräver att samtliga röstberättigade medlemmar undertecknar stämmoprotokollet (e-signering är tillåtet). Det är ovanligt att det går att genomföra stämmor av det här slaget.

Råd om att begränsa antalet nära kontakter inomhus

Utöver vad som redogjorts för ovan behöver rådet om att alla vuxna uppmanas att begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang beaktas. Vidare kvarstår tidigare allmänna råd om att bland annat undvika trängsel och hålla avstånd. Även dessa råd bör följas vid genomförande av stämmor.

Svåra beslut för styrelser i planeringen av stämmor

En del bostadsrättsföreningar står inför ett val; att hålla stämman för sent och därmed strida mot lag och stadgar eller att inte helt kunna följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Vi kan tyvärr inte ge ett enkelt svar på denna fråga. Det är upp till varje styrelse att utifrån bostadsrättsföreningens förutsättningar hitta en bra väg framåt och hålla sig uppdaterad om gällande regler. Under tiden arbetar vi för att den tillfälliga lagen om stämmor ska återinföras och stöttar givetvis våra medlemmar med tolkningen av gällande lagar, restriktioner och rekommendationer.

Vi hjälper er!

Medlemmar, förtroendevalda och anställda i HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs juridiska rådgivning för generell juridisk rådgivning. Du når oss på telefonnummer 0771 472 472. HSBs jurister kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning, klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver

Ämnen

Kontakter

Viktoria Wallin

Viktoria Wallin

Fastighetsjurist och gruppchef

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden